100 г. от КПК събра 70 000 души на пекинския площад “Тянанмън” (галерия и видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Пекин днес започнаха празненствата по случай стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс.


Китайските комунисти с грандиозен спектакъл в

На пекинския площад Тянанмън се събраха 70 000 души, два пъти повече от очакваното. Във връзка с епидемиологичната обстановка много хора носеха маски, а журналистите, отразяващи събитието, бяха предварително ваксинирани.

Вижте всички СНИМКИ ТУК >>

100 изстрела от артилерийско оръдие, авиопарад и тържествено издигане на националния флаг бяха сред акцентите на празника.

Снимка: AP/БТА

В небето над китайската столица преминаха военни самолети. Събралите се на площад “Тянанмън” ликуваха пред погледа на китайските лидери, заели местата си на южното укрепление на Забранения град. Сред лидерите бе и китайският президент Си Цзинпин.

Снимка: AP/БТА

В излъчвана по телевизията реч Си заяви, че Китай е постигнал целта си да изгради “умерено проспериращо общество”.

Лястовица лети близо до портрета на покойния китайски лидер Мао Дзедун по време на церемония по повод 100-годишнината от основаването на управляващата китайска комунистическа партия на портата Тянанмън в Пекин

Снимка: AP/БТА

Основната идея на работата на партията през последните сто години бе да обнови нацията, каза Си, който, според мнозина, е най-влиятелният китайски лидер след Мао Цзедун.

Снимка: AP/БТА

Китайският народ не само умее да унищожава стария свят, а и в това да създаде един нов свят. Само социализмът може да спаси Китай”, изтъкна президентът.

Китайският народ никога няма да позволи да бъде тормозен или угнетяван от чужди сили, каза още Си Цзинпин.

“Всеки, който се осмели да се опита да направи това, ще разбие главата си във Великата стоманена стена, изградена от над 1,4 милиарда китайци”, заяви китайският лидер, като думите му провокираха бурните овации на събралите се на “Тянанмън”.

В своята реч Си засегна и тайванския въпрос. Той заяви, че обединението на Китай с Тайван ще бъде осъществено и че всякакви опити за официалното обявяване на независимостта на Тайван ще бъдат пресичани.

Снимка: AP/БТА

“Решаването на тайванския въпрос и осъществяването на пълното обединение на отечеството са неизменни исторически задачи на Китайската комунистическа партия и са общо желание на целия китайски народ”, изтъкна Си.

Снимка: AP/БТА

В речта си президентът Си Дзинпин заяви, че за последните 100 години страната е постигнала огромни успехи в социално-икономическото си развитие.

Хората развяват китайски знамена под голям портрет на покойния лидер Мао Дзедун по време на церемония по повод 100-годишнината от основаването на управляващата китайска комунистическа партия на портата Тянанмън в Пекин

Снимка: AP/БТА

“Въплътихме в живота най-съкровените мечти на китайския народ”, каза китайският лидер.

 

Плановете на партията – планове на Китай

Отбелязваното  столетие на китайската компартия, основана в Шанхай през 1921 г. – четири години след Октомврийската революция в Русия и три десетилетия, преди да бъде провъзгласена Китайската Народна Република през 1949 г., – за днешната китайска държава е гранична дата, която й дава възможност да демонстрира пред света глобалната история на успеха, постигнат от “социализма с китайска специфика”, отбелязва в. “Комерсант”.

Сто години след като действала нелегално малобройна група китайски интелигенти левичари, повлияна от Страната на Съветите, провъзгласила за своя цел изграждане на социализъм в Китай, Пекин придава особен смисъл на юбилея на многомилионния отряд китайски комунисти.

В навечерието на знаменателната дата организационният отдел на ЦК на ККП огласи последните данни за състава й, които се очаква да станат за партийните идеолози нов аргумент, доказващ, че китайската партия на властта може и занапред ефективно да управлява страната самостоятелно и в Китай не може да има никаква политическа конкуренция.

Армията от китайски комунисти наброява днес в редиците си 95 148 000 членове, което я прави най-многолюдната политическа сила в света. И Пекин отправя послание, че силата на ККП не е само в броя на членовете й, а и в нейната готовност да остане на предния фронт в борбата за идеалите на китайския социализъм.

В навечерието на юбилея в Дома за народни събрания в Пекин се състоя първата в историята тържествена церемония по връчване на ордени “Първи юли” – висшето партийно отличие, с което бяха удостоени 29 специално проявили се членове на ККП. “С постъпките си наградените доказаха: докато има твърди идеали и убеждения, непоклатима воля за борба, непреклонност, настойчивост и смелост, всеки партиен член може да върши велики дела в името на партията и народа за великото дело на националното възраждане”, провъзгласи председателят на КНР Си Цзинпин.

Заемащ също така постовете генерален секретар на ЦК на ККП и председател на Централния военен съвет, китайският лидер бе основният инициатор, предложил стогодишнината на компартията да се чества с максимален размах.

Заслужава внимание, че тържествата по повод стогодишнината на компартията, съвпаднали с 20-ата годишнина от сключването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между КНР и Руската федерация, станаха нов стимул за по-нататъшно сближаване между Москва и Пекин.

“Китай няма да забрави топовния изстрел (на крайцера “Аврора”, бел. на “Комерсант”), ознаменувал началото на Октомврийската революция, който пряко е свързан с пътя на държавното развитие на КНР”, заяви Го Ечжоу, заместник-председател на международния отдел на ЦК на ККП. Сътрудничеството на ККП с руски политически партии бе наречено от китайския висш служител “модел за подражание”

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар