1000 ПТП-та по-малко през миналата година у нас – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1000 ПТП-та по-малко през миналата година у нас

ОДМВР – Разград

През 2020 г. се отчита намаление с близо 30% на пътния травматизъм у нас в сравнение с данните от предходната 2019 г. Това съобщи председателят на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” (ДАБДП) Малина Крумова в сутрешния блок на телевизия “Европа”. По думите ѝ съществено влияние са оказали мерките, свързани с разпространението на пандемията, но и редица действия за подобряване на контрола и инфраструктурата в страната.

Намалението при броя тежки пътнотранспортни произшествия е с близо 1000 при сравнение на данните между 2019 и 2020 г. Жертвите от тези инциденти са с 30% по-малко, а с 1400 намаляват ранените на пътя. “Тези данни не са повод за радост или успокоение, но бележат тенденция, която с всички налични средства трябва да задържим и през 2021 г.”, подчерта Малина Крумова. Интерактивна карта вече обединява информация за всички пътнотранспортни произшествия в страната. “Екипите на Пътна полиция са оборудвани със специални таблети като отразяват точните GPS координати от всеки пътен инцидент. На база на това в ДАБДП е създадена интерактивна карта, която се обновява на ежедневна база и отразява всички критични точки в страната”, обясни още Малина Крумова. Предстои тя да бъде публично достъпна, а към момента се използва за анализите, които се извършват в Агенцията. Председателят на ДАБДП бе категорична, че само МВР разполага с база данни за тези локации и това е единственият точен начин за извършване на последващ анализ.

До 2 г. ще бъде създадена електронна система, през която гражданите ще могат да подават сигнали за нередности на пътя, които ще постъпват директно към компетентните институции. Това е предвидено в промените в Закона за пътищата, които вчера Народното събрание прие на първо четене. “Предвиждаме още разширяване на процедурите и обхвата на одитите по пътна безопасност, които са реалните механизми за увеличаване на превенцията и повишаване на безопасността на пътната инфраструктура”, подчерта още председателят на държавната агенция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар