102 ден: И горублянци се включиха в антиправителствените протести

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Антиправителствени протести продължават вече 102-ри ден. В столицата демонстрантите отново блокираха движението по бул. “Цар Освободител”. Те се събраха около фонтана пред Президентството. Основните искания са непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Мотото на протеста е “Нас не ни е страх”. Очаква се след 21:00 часа протестиращите да тръгнат на традиционното си шествие, а след това блокираха кръстовището на “Орлов мост”.

Днес към антиправителствения протест се присъединиха и жители на Горубляне. Гражданите на софийския квартал решиха да подновят протестите си, които започнаха още преди повече от 2 години. В 16 часа те блокираха изхода на София при Цариградско шосе за повече от час. Първоначалната им идея беше да шестват до Орлов мост и оттам да се слеят с антиправителствения протест, но тя не се осъществи.

Хората от “Горубляне” продължават да настояват за справедливи обезщетения за земите им. В петък конституционния съд се произнесе по разпоредбата, свързана със срока за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост за имоти, предвидени за озеленени площи, който е 15 години. Според конституционните съдии, до изтичането на този срок собствениците търпят съществени ограничения на правото им на собственост.

Протестиращите от “Горубляне” искат скоро да започне и изграждането на велоалея до Панчарево по протежението на булевард “Самоковско шосе”. За всичките си искания местните жители са получили обещания от властта, но до реализацията им така и не се е стигнало, оплакаха се още хората.

Само за десет дни откритото писмо с искане за оставка на властта заради редица деформации в политиката и в обществото събра 1256 имена на хора на изкуството, науката, образованието. Благодарим на всички, които се включиха! Време е да обявим официално приключване на събирането на подписи, за да подготвим писмото за важно изпращане, съобщиха инициаторите и обявиха, че в понеделник отвореното послание с искане за оставки и промяна ще отпътува до Европейския парламент и някои от големите западни медии. “Гласът на хората на мисълта в България ще бъде чут, обещаваме ви”, казват още инициаторите.

Българи от шест германски града също се включиха в антиправителствените протести днес. В мобилизацията под мотото “Заедно в Германия” се включиха Берлин, Кьолн, Манхайм, Франкфурт, Хамбург и Мюнхен.

В германската столица шествието тръгна от Посолството на България и стигна до Бранденбургската врата.

Групата от Майнхайн, която демонстрира всяка неделя от средата на юли насам, този път се присъедини към сънародниците ни във Франкфурт.

Съвместно те са създали гражданска платформа на немски език, чрез която да информират германските политици и общественост за ситуацията у нас.

Самите протестиращи се обявяват “за” демокрацията и “против” корупцията.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар