11 дни блокаж на Български пощи: няма пари и пратки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повече от седмица продължава сривът в Български пощи. Вече 11 дни системата нито приема пратки, нито пък изплаща пенсии и добавки в пълен обем. Така страната ни се оказа лишена от държавна логистика, което само по себе си е въпрос на национална сигурност, най-вече на фона на военна криза в Европа.

Напомняме, че от Български пощи обясниха проблема с голямата хакерска атака срещу системите на дружеството. Сривът бил блокирал изплащането на пенсии и помощи, които впоследствие бяха прехвърлени на хартиени списъци, а срокът за получаването им – удължен.

Великденските добавки за някои пенсионери в най-добрия случай ще бъдат първомайски, тъй като за тях срокът се удължи до 3 май. Запознати обаче твърдят, че причината всъщност е в елементарната липса на пари. За това подсказват и сроковете: вече поне 11 дни, хакерските проблеми се решават за ден-два, а сега опашките продължават да задръстват пощенските клонове в страната.

Блокира и основната работа на пощите – изпращането на пратки. 11 дни то е напълно преустановено, а чрез Български пощи оперират и хиляди фирми. Отчасти е спряно и доставянето на пратки – получаването им е възможно, само ако не се дължи плащане.

Последната актуална информация на сайта на държавното дружество е от 18 април, пише Сега. От пресцентъра на дружеството заявиха пред медията, че “работата по отстраняване на пораженията продължава”. Повече информация кой и какво прави за възстановяване на системите липсва, въпреки че задачата влиза в отговорностите на няколко министерства.

Прекъсването на услугите е безпрецедентно по мащабите си, но властите пазят мълчание по въпроса.
Първото и единствено изявление на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова за срива в пощите е от 18 април. В него тя увери, че плащането на пенсии и добавки е гарантирано във всеки пощенски клон – нещо, което не отговаряше на истината и в онзи момент, и сега. И също заяви, че се работи „за отстраняване на всички технически неизправности в най-кратки срокове“. Просто уволнете некадърното ръководство, начело с човека с говорещо име Дъневски: дъно!

Егор Глазунов

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар