115 млн.лв. необезпечени от ББР за брата на директора на Дума и шеф на БСП – Красно село

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Единствената фирма, взела огромни и при това без обезпечение пари – 115 000 000 лв., от Българската банка за развитие, оповестена от Министерството на икономиката, която няма как формално да бъде свързана с олигарх, е Интернешънъл инвестментс.

Управителят на фирмата е Санко Пешев, който е брат на Иван Пешев, председател на БСП – Красно село и административен директор на партийния в. Дума. Министерството на икономиката потвърди, че Интернешънъл Инвестмънтс ЕАД е сред най-големите длъжници на ББР с над 115 милиона лева кредит.

Освен на тази фирма – кредитополучател, Санко Пешев е управител и на гръцката фирма Med Sea Health S.A., която е собственик на хотела Мираджо, заради който е взет кредитът от ББР. Колосалният заем трудно ще бъде върнат предвид факта, че през последната година туристическият комплекс дори не е отворил – т.е. няма приходи. Но при липса на обезпечение, за взелите парите това не е никакъв проблем.

„Собствеността се установява от нотариалните актове 13.590/2019, 13.591/2019 и 13.592/2019, както и от документи на фирмата вписани в Търговския регистър на Гърция, с които bird.bg разполага. Преди това тя е била на руските граждани – етнически гърци Валери и Андреа Раготис. Фирмата придобива хотела през 2016 г. с нотариален акт  15.967/2016. В края на 2019 Раготис продават фирмата Med Sea Health S.A., съответно и притежаваната от нея земя и хотела, но не е известно на кого. Известните факти са, че от 7 октомври 2019 г. като управител е вписан Санко Пешев. На 15 януари 2020 г. капиталът на Med Sea Health S.A. е увеличен с 4 677 450 € чрез апорт от друга фирма, чието име не успяхме да установим от налични документи в регистъра. Комплексът Мираджо се простира на 330 дка и разполага с

304 стаи и апартамента, някои от които са със собствени басейни, уелнес център  5 ресторанта, 6 бара, 6 басейна, конферентна зала с капацитет 350 души, детско селище, спортни съоръжения и яхтено пристанище с 81 места за лодки до 25 метра.
Гръцката делова преса отразява смяната на собствеността на хотела и посочва като нов собственик фирмата Ултрастрой, както и сумата на сделката – над 90 милиона евро. Планира се да се подобрят съществуващите съоръжения на комплекса Мираджо (ресторант и бар, яхтеното пристанище с разширението му, термалният спа център, конферентният център, отвореният амфитеатър), но най-важната инвестиция ще е в строителството на още 130 къщи в съседство с проекта Mare Village.
Фирмата Mare Village също е с управител Санко Пешев показа проверка на bird.bg в гръцкия Търговски регистър. А Ултрастрой има и други имотни интереси в Гърция. През август 2017 г. фирмата е закупила земя на съседния ръкав на Халкидики – Ситония за 3,1 милиона евро. Година по-рано Ултрастрой получава 7,9 милиона лева кредит от Българска банка за развитие.
Засега връзката между Ултрастрой и кредитополучателя на ББР Интернешънъл Инвестмънтс не е ясна. Освен в Телеграф и Монитор,Интернешънъл Инвестмънтс се определя за собственик на  Мираджо и в публикация на в. Капитал, който се позовава на свои източници. Вероятно отговор може да бъде открит в кредитното досие на Интернешънъл Инвестмънтс, което според служебния министър на икономиката Кирил Петков ще бъде проучено, заедно с досиетата на още 7 фирми, на които банката за развитие на малкия и среден бизнес е отпуснала почти 1 млрд. лева кредити.

Повод за внимателна инспекция е и фактът, че по този кредит не са вписани никакви обезпечения върху дяловете на фирмата Интернешънъл Инвестмънтс в Търговския регистър, както установи проверка на финансовия журналист Мирослав Иванов. Интернешънъл Инвестмънтс ЕАД е с капитал 1 млн. лв. и е учредена през януари 2019 г. Тоест е получила веднага или е била създадена заради кредита от ББР.
Едноличен собственик на капитала на Интернешънъл Инвестмънтс се води Ийст Уест Пропъртийс АД, а неин мажоритарен акционер е Емил Робертов Василев. Той е свързан със Санко Пешев в няколко фирми. Ийст Уест Пропъртийс се е преобразувала от ЕООД в АД през 2020 г. като дружеството е записало капитал от 500 000 лв.
Проверка на Бюрото в Имотния регистър установи, че и там няма особени залози за имоти на Интернешънъл Инвестмънтс или Ийст Уест Пропъртис. Няма и как да има, тъй като въпреки гръмите си имена, двете фирми не притежават никакви имоти в България. Персонални имоти на Емил Василев или Санко Пешев също няма заложени като обезпечение на този кредит.

Радостина Тонева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар