12 години ще модернизираме армията си – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

12 години ще модернизираме армията си

Нова телевизия

Модернизирането на българската армия ще продължи 12 години и ще струва на държавата 3,54 млрд. лв. Това става ясно от доклад на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, внесен за съгласуване в правителството. Той предвижда финансова и времева рамка за придобиването на нова военна техника за авиацията, пехотата и флота.

Плащането на милиардите за трите проекта се разсрочва за следващите 12 години до 2029 г., за да се натоварва по-малко бюджета, предаде бТВ.

Нови изтребители за ВВС

За 8 многоцелеви изтребителя са заложени 1,5 млрд. лв. От доклада става ясно, че на първо място работната група е класирала шведските самолети “Грипен”, а на второ място италианската оферта за “Еврофайтър”.

Това е в противоречие с изтеклата информация за класирането, одобрено от служебното парвителство, което поставяше португалските Ф-16 като втори в класирането.

В доклада се посочва, че междуведомствената група за избор на нов самолет е приключила работа на 5 април тази година и в одобрения от служебното правителство протокол предложението на Португалия с логистичен пакет от САЩ “не е било класирано поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal, молба за предложение)”.

От компанията-производител на шведските самолети “Сааб” вече обявиха, че очакват преговорите с тях да започнат до края на лятото. Ще се преговаря и с италианската страна, която предлага машини “Еврофайтър” на италианските ВВС.

Причината да се търсят двата участника, класирани в конкурса за самолета, е промяната в условията за размера и времето за изплащане на изтребителите, мотивира се министър Каракачанов в доклада си до Министерския съвет.

Нови кораби за флота

Подобно изменение има и в инвестиционния прокт за многофункционален модулен патрулен кораб за военноморските сили. Построяването на двата кораба ще струва по предварителна оценка 820 млн. лв.

Двата проекта за инвестиционен разход за кораби и самолети бяха гласувани от народното събрание на 2 юни 2016 г. и оставиха в неизгодно положение сухопътните войски, които не получиха зелена светлина за прoекта си.

Нови БТР-и за пехотата

С този документ военното министерство формално се изравнява процедурата и за трите вида въоръжени сили и се залага придобиването на 198 бронирани машини на стойност 1,22 млрд лв. Изплащането им е разсрочена по 100 млн. лв. годишно до 2029 г. С тях ще бъдат оборудвани три батальонни бойни групи на сухопътните войски.

“Реализирането на този проект ще даде възможност за действия в пълния спектър от сухопътни операции, включително нощем и в екстремни климатични условия. С реализацията на проекта ще бъде преодолян съществуващия дефицит от способности в механизираните формирования от състава на Сухопътните войски, окомплектовани с наличното въоръжение и техника, ще бъде постигната оперативна съвместимост със страните-членки на НАТО и ЕС при участие в съвместни операции”, пише в доклада на МО.

В мотивите да се предложи за гласуване в правителството и парламента този сериозен финансов ресурс Каракачанов посочва, че така ще се осигури повишаване на способностите на въоръжените ни сили и така ще се осъществяват трите си основни мисии по конституция.

Така минисътрът на отбраната се вмества в поставените срокове от Консултативния съвет за национална сигурност при президента, които бяха дадени, за да се подготвят и трите проекта за модернизация и да се направи точен разчет на разходите за ново въоръжение по години.

Модернизацията на армията и развитието на проектите стана повод за полемика между президент и премиер, тъй като министър-председателят припомни мисълта на Карл Фон Клаузевиц, че “пехотата е царицата на боя”, а пък президентът репликира , че “по тази логика трябва да извикаме и кавалерията”.

Румен Радев, припочни, че смяната на приоритетите не работи в интерес на сигурността.

Позицията, около която се обединиха институциите от двете страни на “Дондуков”, е, че трябва да се движат и трите проекта, за да няма ощетени. Сега топката е в полето на изпълнителната и законодателната власт, които биха могли да одобрят предложението още преди лятната ваканция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар