1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини, поставяни у нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини, поставяни у нас. Най-много са за “Астра Зенека” – 4 на 1000, следвани от 3 случая на 1000 при “Модерна” и малко над 2 на 1000 за “Пфайзер/Бионтех”, обяви д-р Мария Попова от изпълнителната агенция по лекарствата пред Би Ти Ви.

По думите й толкова много съобщения са прецедент в досегашната практика на агенцията, което означава, че хората са много заинтересовани и активни. Някои от тях обяснявали, че изпращат съобщение за реакцията си, за да увеличат познанието какво се случва.

Над 70% от тези 1200 съобщения са подадени от немедицински специалисти. Най-често обявяваните реакции са такива, каквито са в листовката.

Симптоматиката е преходна, но ако не приключи след 24-48 часа или не започне да се облекчава, пациентът трябва да потърси помощ, посъветва д-р Попова.

Същевременно алергичните реакции, регистрирани у нас, които са изисквали лекарствена намеса, са малко – 3-4.

По думите й рискът от тромбоемболии при прилагането на ваксината “Астра Зенека” се отхвърля, макар че същевременно остава много рядък риск от образуване на тромби. Засега не може да се изключи връзката с ваксината, затова и проучванията продължават – кои състояния не бива да се пренебрегват. Същевременно от нея са приложени 20 млн. дози приложени при 7 плюс 12 докладвани случая на тежка реакция.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар