13 големи ползи за здравето от по-честия секс

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако наистина се нуждаете от повод да вдигнете градуса  на страстите в спалнята, специалистите посочват няколко добри причини за това.

Според науката сексът има много положителни ефекти, свързани не само с раждането на децата и удоволствието.

По-специално, интимните удоволствия имат положителен ефект върху здравето. Нека поговорим за това по-подробно.

1. Интимността изгаря калории 

Ако имате нужда от убедителна причина да изгаряте наднорменото тегло, ще я откриете в секса. Физическото натоварване, което тялото преживява по време на секс, е сравнимо с това, което се изпитва във физкултурния салона. Близостта между партньорите укрепва мускулния тонус, увеличава сърдечния ритъм, подобрява цялостните функции на тялото. По време на любопитно проучване участниците са носели сензори за записване на техните дейности. Средно половият контакт, който трае 25 минути с прелюдия, помогнал на мъжете да изгорят около 100, а на жените – около 70 калории.

2. Сексът помага да спим добре. 

След оргазъм тялото произвежда хормона пролактин, който е отговорен за релаксацията. В случай, че човек се чувства уморен, сексът ще му помогне да заспи, колкото е възможно по-скоро.

3. Любовните игри намаляват нивото на кръвното налягане и стреса 

В Шотландия се е провел следният експеримент. Доброволците бяха помолени да запишат сексуалната си дейност в продължение на две седмици, след което всеки участник трябвало да реши някои задачи. Реч пред аудитория или публичното решаване на математически уравнения често е съизмеримо с повишено ниво на стрес. Участниците, които отбелязвали редовната сексуална активност, се справили по-добре със задачите в решаващ момент: в стресова ситуация, те са имали по-малки скокове в кръвното налягане. Учените смятат, че редовният секс спомага за поддържането на сърдечно-съдовата система в норма.

4. Укрепва сърцето 
Редовният секс може да бъде от полза за сърцето в дългосрочен план. Британски учени са установили следното. Сексуалният контакт два пъти седмично в продължение на двадесет години значително намалява риска от сърдечни пристъпи при мъжете. Ако човек има афинитет само веднъж месечно, след десет години рискът от внезапна смърт за него се увеличава с повече от половината. Учените свързват ползите от сексуалната активност с допълнителното производство на хормоните естроген и тестостерон. Както женските, така и мъжките хормони имат благоприятен ефект върху всички системи на тялото, включително и върху сърдечно-съдовата система.

5. Сексът може да предотврати развитието на рак 

Мъжете, които имат наситен сексуален живот, са по-малко изложени на риск от развитие на рак на простатата. При жените редовният пол предотвратява развитието на тумор на гърдата.

6. Повишава имунитета

Сексуалната интимност на редовна седмична база стимулира имунната система и осигурява защита срещу настинки. В един от експериментите изследователи са помолили студенти да попълнят въпросници за редовността на сексуалния им живот. След това от участниците била взета слюнка, за да се проверят нивата на антитела (имуноглобулини). Тези клетки са устойчиви на вируси. Оказало се, че нивото на антителата при студентите, които имали редовни сексуални контакти, е средно една трета по-високо.

7. Облекчава болката

Противно на разпространения стереотип, главоболието не може да повлияе на секса. Точно обратното. Германски учени установили, че интимността облекчава главоболието при жените и спомага за намаляване на симптомите на мигрена. Оргазмът помага да се преразпредели кръвообращението в тялото. Ендорфините, освободени след секс, могат да играят ролята на един вид болкоуспокояващо средство.

8. Сексът удължава живота

Плодотворният сексуален живот наистина води до дълголетие. Изследване, проведено от сътрудници на университета „Дюк“ е обхванало периода от 1955 до 1980 година. Мъжете с редовна интимност са били сред тези, чиято продължителност на живота е по-дълга. За жените половият акт е основният критерий за дълголетие.

9. Интимността укрепва връзката

Окситоцинът заслужено се нарича хормон на любовта. По време на физическата интимност веществото се освобождава и увеличава романтичната привързаност между партньорите. За по-нататъшно укрепване на връзката, след сношение, трябва да се прегръщате и да показвате повече нежност. Ласките, целувките, прегръдките и приятните думи след секса увеличават нивото на удовлетвореност от отношенията като цяло.

10. Това е ключът към щастието

Физическата близост може да не е винаги приемлива, особено ако хората имат хронични заболявания или са в напреднала възраст. В този случай учените препоръчват двойките да намерят време за секс, поне веднъж месечно. В напреднала възраст сексуалната активност не е задължително да води партньори до оргазъм, но все пак, както и преди, тя носи радост.

11. Сексът прави хората по-умни 

Проучване на експерти от университета в Принстън било реализирано върху плъхове. Въпреки това, резултатите му са доста приложими за хората. При гризачите, които са имали по-чест секс, се наблюдава растеж на невроните в хипокампуса на мозъка. Този отдел отговаря за ученето и паметта.

12. Хората изглеждат по-млади 

Учените са открили, че жените на възраст от 40 до 50 години, които правят секс, най-малко три пъти седмично, изглеждат по-млади с 4-7 години от приятелките си, които са по-малко активни в леглото. Ендорфините, произвеждани по време на секс, подобряват качеството на съня и имат благоприятен ефект върху външния вид на кожата.

13. Сексът увеличава либидото

Парадоксално, но честите сексуални контакти може да направят партньорите ненаситни. Колкото повече секс в живота им има, толкова повече искат. В случай, че партньорите нямат голямо желание, интимната близост е способна да вдигне настроението./zdraveto/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар