14-дневна

14-дневна “Среща с тигър”: Германия е домакин на военновъздушни натовски маневри

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 60 изтребителя и други бойни самолети ще участват в тактически учения на военновъздушните сили на НАТО, които започват днес във военновъздушна база в Германия, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В маневрите “Тайгър мийт” (Tiger Meet – в превод “Среща с тигър” – б.р.) в Ягел, в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, ще се включат около 1100 военнослужещи от 11 държави от НАТО, а също от Австрия и Швейцария. Ученията ще продължат до 14 юни.

Целта на учението е засилване на сътрудничеството с партньорските държави и обмени авиационен и технически опит, съобщиха германските въоръжени сили.

Бундесверът отбеляза, че всеки ден страната домакин ще задава сценарий, който постепенно ще се усложнява.

Маневрите в Ягел са едни от най-големите учения за общи въздушни бойни операции в Европа и осигуряват особено ценен опит за участващите екипажи, подчертаха военните.

Само преди няколко дни, на 31 май, завърши най-голямото учение на НАТО, организирано след края на Студената война.

Поредицата от военни маневри под името “Непоколебим защитник 2024” (Steadfast Defender 2024) бяха започнати от НАТО в отговор на променената ситуация около сигурността в Европа в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от две години.

По данни на щаба на НАТО в ученията, започнали преди около четири месеца, са участвали над 90 000 войници от всички 32 държави членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета.

Учението беше съсредоточено по-специално върху предупреждението и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО, от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

ДПА отбеляза на 31 май, че сценарият за мащабните военни маневри е руско нападение на съюзническа територия, попадащо в обхвата на член 5 от Северноатлантическия договор, който посочва, че нападение срещу един съюзник от НАТО се смята за нападение срещу всички съюзници.

Член 5 е бил прилаган само веднъж – след терористичните атаки на “Ал Кайда” срещу САЩ на 11 септември 2001 г., припомни тогава ДПА.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар