Климатик

15 бона глоба за шефа, ако не ни осигури климатици в жегите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 1500 до 15 000 лв. глоба очакват работодателите, които не са осигурили нормална температура за работа на своите служители в жегите. В Пловдивско вече има няколко получени сигнали за невключени или неработещи климатични инсталации във фирми или предприятия. Това каза пред “Марица” директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев.

“Правим проверки, основно на места, за които имаме подадени сигнали за работа при високи температури. По вече подадените сигнали са разпоредени проверки, които ще бъдат извършени в по-топлите дни, за да се установи нарушението, ако има такова.  Имаме вече няколко сигнала, разпоределни са проверки кото ще бъдат извършени в по топлите дни. Най-често сигналите са свързани именно с непуснати или развалени климатични инсталации”, посочи Чернаев.

Той обясни, че температурите, които трябва да се поддържат в работните помещения, са описани в специална наредба за микроклимата, като в зависимост от естеството на работа се различават с по няколко градуса. В нея е регламентирано, че оптималната температура през топлия период на годината е в границите от 18 до 25 градуса, в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка.

В същото време законодателят определя допустима температура до 28 градуса за лека и средна работа, а за тежка – 26. По изключение, в определени случаи, при много висока външна температура, тази стойност може да бъде съответно до 33 или до 31 градуса.

При работа на открито нещата стоят по различен начин. “Много често ни питат има ли определени стойности на температурите, при които да се спре работата на открито. Няма такива. Но при екстремни ситуации работата може да бъде прекратявана, като например при при оранжев и червен код за високи температури, бури и т.н.”, обясни инж. Чернаев.

При работа на открито по-добър ефект имат организационните мерки като въвеждане на повече почивки, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа и други, гласят указанията от Инспекцията по труда.

Освен това, на работниците трябва да се осигурят приоритетно колективни средства за защита при работа на открито, най-вече по отношение на риска от слънчев/топлинен удар. За възстановяване на топлинния баланс на организма трябва да се осигури достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване.

Осигурени трябва да бъдат и места за почивка с подходящи условия.  Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ също е задължение на работодателя, както и възможност за транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар