1500 жени имат шанс да бъдат изследвани безплатно за рак на гърдата

1500 жени имат шанс да бъдат изследвани безплатно за рак на гърдата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дарителската кампания “С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони” има за цел да бъдат извършени прегледи на място в региони, в които липсва пълноценна здравна грижа.

Нужни са едва 20 000 лв., за да се случат планираните 1500 профилактични прегледа в слабонаселени райони на 5 области от страната – Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас.

Набраните средства ще бъдат използвани за клинични и ехографски, а при необходимост и мамографски прегледи, консумативи, транспорт и командировъчни на лекарите.

Всеки с добро сърце може да направи дарение на: https://podkrepi.bg/en/campaigns/breast-cancer-rotary-club

Така ще бъдат подпомогнати най-уязвимите групи от населението, които поради бедност, отдалеченост и липса на здравна информация практически нямат достъп до първична профилактика на рака на гърдата – най-честото от всички ракови заболявания при жените.

Ранното откриване на заболяването в много голяма степен влияе върху прогнозата и изхода от него.

Инициативата датира от 2010 г., когато Ротари клуб София, със съдействието и подкрепата на сродни ротариански организации от Франция, Испания и Италия, закупи подвижен мамограф с идеята да бъдат извършвани профилактични изследвания за рак на гърдата в отдалечени населени места, където няма болнични заведения и жените, живеещи там са лишени от възможност за такива прегледи. И това става факт.

Кампанията се осъществява в партньорство с Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на общините.

Досега са направени 18 877 прегледа в 64 общини в отдалечени населени места.

В резултат са установени 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти.

Прегледите, които са напълно безплатни за жените, се извършват от опитни специалисти – диагностици. Те включват клиничен преглед и ехографско изследване. На всяка жена, за която има съмнение за злокачествен процес, се извършва изследване на място с подвижния мамограф. Тези, за които има съмнение за карцином, се насочват към специализирани болнични заведения за допълнително уточняване и лечение.

Едно от лицата и гарант на проекта е обичаният и световно известен джаз певец и композитор Васил Петров.

По думите му той се е включил в “С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони”, за да подкрепи жените, които поради отдалеченост от големия град, не могат да си позволят навременна и качествена профилактика.

Бог да дари здраве на всички Ви!”, пожела Васил Петров.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар