15,5 евро струва на ЕС една доза от ваксината на Пфайзер

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз плаща по 15,5 евро (18,6 долара) за доза от ваксината на Пфайзер-БиоНТех (Pfizer-BioNTech) срещу коронавируса. Информацията, цитирана от Ройтерс, е на испанския в. “Вангардия”, който си е осигурил достъп до първия договор, подписан с двете компании.


Мадуро: Ваксините срещу Ковид-19 да се плащат с петрол

Цената потвърждава съобщенията на Ройтерс от последните месеци, допълва БТА.

Много медии оповестиха по-ниска цифра въз основа на документ с частични цени, публикуван за кратко в Туитър от белгийски политик, който по-късно изтри туита.

Белгийският документ, който включваше цени и на други ваксини, поръчани от ЕС, подхранва теорията, че ЕС е изправен пред забавяне на доставките, тъй като е платил твърде малко.

Изтичане на данни от договора с АстраЗенека (AstraZeneca) през февруари обаче показа, че тяхната цена е по-висока от написаното в белгийския документ.

Според изтеклото съдържание на договора с Пфайзер ЕС се е споразумял да плати средно 15,5 евро за първите 200 милиона дози. Същата цена е договорена за още 100 милиона незадължителни дози, поръчани в рамките на срока, определен в договора.

След този срок цената става 17,5 евро на доза.

През януари ЕС подписа с Пфайзер-БиоНТех втори договор за още 300 милиона дози. Представители на ЕС твърдят, че се запазва същата цена като в първия договор.

Изтеклото съдържание на договора сочи още, че ЕС е предоставил на двете партниращи си компании авансово плащане в размер на 700 милиона евро през декември, за да осигури първите 200 милиона дози.

Сега блокът преговаря по трети договор за общо 1,8 милиарда дози на Пфайзер-БиоНТех на цена 19,5 евро на доза. Условията за доставка ще бъдат по-строги и ще има възможност ЕС да поръча подобрени ваксини срещу вирусните варианти.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар