17 сгради в София отново стават културни ценности? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София, съобщи БНР.

Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на защита им е бил отнет..

Някои от сградите са знакови, познати на всички софиянци – като кооперация “Царевец” на Орлов мост, а други – малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици.

Само в периода от 2000 г. досега е отнет статутът на повече от 100 сгради. Подобни “кампании” е имало и преди тази дата – основно през 1988 и 1993 г. За съжаление голяма част от тези сгради са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества.

Столичната община има намерение да се погрижим за около 250 сгради паметници на културата, които са в лошо състояние. Началото беше поставено с емблематичния хотел “Париж”, намиращ се на бул. “Княгиня Мария-Луиза”.

През март т.г. са подадени писма до министъра на културата и директора на НИНКН за преразглеждане на становищата за още 3 сгради в центъра в града – на ул. “Любен Каравелов” 34, на ул. “Мизия” 9 и ул. “Стара планина” 9.

Освен тези сгради в последните години от искано предоставяне или възстановяване на статута на недвижими културни ценности на още 10-ина сгради. За част от тях са започнали производства в НИНКН, но е приключило само едно – за къщата на Шапкарева на бул. “Ген. Скобелев” № 18, като впоследствие заповедта на министъра на културата за деклариране на недвижимата културна ценност е отменена от съда.

“Вярвам, че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности” – заявява кметът Терзиев.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар