Спортни истории от Рио, които разтърсват

Любопитно, Свят, Спорт
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Юсра МардиниОлимпийските игри са най-големия спортен форум в света и през годините са носили със себе си невероятни спортни истории за непримиримост, воля за победа и себераздаване до последния момент.

Има обаче и много чисто човешки истории, които ни напомнят, че спортът е сила, която може дори да спасява животи, отбелязва Gong.bg.

Две ярки такива истории съпътстват и предстоящата Олимпиада в Рио.

Едната е тази на Мурад Лаахрауи, брат на Наджим Лаахрауи – един от атентаторите в Брюксел, който на 22 март 2016 се взриви на летището в белгийската столица и отне живота на 32 души. За разлика от Наджин обаче Мурад е посветил живота си на спорта и през август ще участва в турнира по таекуондо, част от Олимпийските игри в Рио.

21-годишният Мурад е един от 185-те представители на Белгия на Игрите, които стартират на 5 август. Той ще участва в категория до 58 кг.

В пресконференция 2 дни след атаките в Брюксел, Мурад сподели, че брат му е бил мило и интелигентно момче и не е показвал знаци на радикализация, преди да напусне дома си в посока Сирия през 2013 г. и да прекъсне всякакъв контакт със семейството си. “Не избираш семейството си”, отбеляза тогава Мурад.

Другата история е тази на 18-годишната Юсра Мардини – момичето, което спаси своя и 19 други живота, за да стигне до участие на Олимпиадата като част от първия изобщо олимпийски отбор на бежанците.

В разгара на войната в Сирия през 2014 г. Юсра и нейната сестра Сара напускат своя дом в Дамаск в търсене на по-щастлив живот в Европа. Тяхното пътуване минава през Бейрут, Истанбул и Измир. Оттам се насочват през Средиземно море към гръцкия остров Лесбос с гумена лодка, на която има 20 души вместо препоръчителните 6.

След 30 минути плаване моторът на лодката не издържа и внезапно спира, а 20 души се оказват в смъртна опасност. Юсра Мардини обаче няма никакво намерение да завърши живота си по този начин. Тя, сестра ѝ, както и още една жена, влизат във водата и плувайки бутат лодката до брега като по този начин спасяват живота на всички на лодката.

“Само четири от 20 души на лодката можеха да плуват”, разказва Мардини, която през 2012 представлява Сирия на Световното по плуване. “Помислих си, че ще е истински срам да се удавя в морето, защото съм плувкиня”.

След героизма, който демонстрират, сестрите Мардини пристигат в Берлин със статут на бежанци през септември 2015.

Юсра получава шанс да се състезава за един от най-старите плувни клубове в града, а там бързо забелязват таланта ѝ. Германските специалисти се заемат с подготовката на сирийката и дори започват да мислят за нейно участие на Олимпиадата в Токио през 2020 г. Само че решението на МОК да включи отбор на бежанците на Игрите в Рио ускорява процеса. Така Юсра заслужи мястото си на Олимпиадата, където ще бъде част от 10-членния отбор на бежанците.

Източник: Дарик

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар