Откриха птичи грип във ферма в Пловдивско

180 дни извънредно положение в Бразилия заради птичи грип

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бразилия снощи обяви извънредно положение по отношение на здравето на животните за срок от 180 дни в отговор на първото в страната засичане на вирус на инфлуенца сред дивите птици, предаде Ройтерс, като се позова на документ, подписан от бразилския министър на земеделието Карлос Фаваро.

Съгласно насоките на Световна организация за здраве на животните отчитане на заразяване с щама Ейч5 Ен1 (H5N1) на птичия грип при дивите птици не води до забрани за търговия.Въпреки това откриването на случай на птичи грип обикновено води до умъртвяване на цялото ято и може да доведе до търговски ограничения от страна на държавите вносителки, добавя БТА.


Бразилия, която е най-големият износител на пилешко месо в света с продажби на стойност 9,7 милиарда долара през миналата година, досега е потвърдила осем случая на Ейч5 Ен1 при диви птици, включително седем в щата Еспирито Санто и един в щата Рио де Жанейро.

Министерството на земеделието на страната съобщи, че е създало център за спешни операции, който да координира, планира и оценява “националните действия, свързани с птичия грип”.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар