2 в 1: България избира парламент и президент

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес българите могат да упражнят правото си на глас. Гласуваме за президент, вицепрезидент, както и за парламент. Това е третият вот за народни представители, който се провежда тази година.

Изборният ден започна в 7 часа и ще завърши в 20 часа. По предварителни данни на ЦИК право да гласуват имат 6 708 189 души. 23-ма са кандидатите за държавен глава. Партиите и коалициите, които издигат кандидати за депутати, са 27, а номинираните за народни представители – общо 5067.

Гласуването в секциите с 300 и повече избиратели в страната и чужбина отново ще е само и единствено с машини.

Машинно гласуване ще има в 9 399 секции, а по две устройства се очаква да има в 2 121 секции. И за двата вота ще се гласува с една машина и с една карта. Гласуващите за народни представители ще могат да отбележат и преференция в съответната листа.

След приключване на изборния ден изборните книжа и материали ще се приемат в „Арена Армеец“ в София – за 23-та и 25-а Районна избирателна комисии. Материалите за 24-та Районна избирателна комисия ще се приемат в „Атикс Арена“. В зала 5 на Интер Експо центъра ще се приемат протоколите и изборните книжа от гласуването в Софийска област

Избори ще има в 751 секции в 68 държави в чужбина. Първи отвориха секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г., когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

На машина ще се гласува в 21 държави. Най-много машини са изпратени в Турция – в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания – в 46 секции – 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини. Сънародниците ни в Русия ще могат да гласуват в 4 избирателни секции – две в Москва, една в Санкт Петербург и една в Екатеринбург. За първи път сега се открива секция в Бахрейн. Българските граждани ще могат да гласуват и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар