20% спад в световните продажби на смартфони през пролетта, Samsung и Huawei се изравняват

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За периода от април до юни 2020 г. продажбите на смартфони в света са достигнали 295 млн. бройки, съобщава Gartner в най-новия си доклад. В него се посочва, че това е спад от 20.4% спрямо същото тримесечие на миналата година, а причината е COVID-19. 

Тези 20 на сто спад в продажбите на смартфони изглежда се оформят като тенденция за настоящата година, след като и за първото тримесечие Gartner отчете 20.2% по-малко продадени бройки. 

Кой печели и кой губи?

доставки на смартфони

Във всеки подобен отчет има победители и губещи, като в случая Gartner посочват Samsung като най-сериозно засегнатата компания в топ 5. Според анализа корейците са продали малко под 55 млн. смартфона, което е спад за тях от 27.1%. 

Така Samsung почти се изравнява с вторите класацията – Huawei, също с над 54 млн. доставки. За китайската компания Gartner отчита по-малък спад от 6.8% на годишна база, но и ръст от 27.4 на сто спрямо Q1.

Трети продължават да са Apple с над 38 млн. продадени смартфона и 13% дял, което според данните на Gartner е почти непроменен резултат с второто тримесечие на 2019 г. (-0.4%). 

Четвърти в класацията са Xiaomi, които въпреки бързо възстановения китайски пазар, имат 21.5% спад до 26 млн. смартфона. Пазарният им дял обаче се запазва сравнително стабилен с 8.9% при 9% година по-рано. 

Петицата се допълва от други китайци – тези от Oppo, които са продали над 26 млн. смартфона (15.9% спад) и са увеличили дела си до 8% от 7.6% за Q2 на 2019-а. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар