200 деца от наводените села тръгнаха на 15 септември с автобус на училище в Карлово

200 деца от наводените села тръгнаха на 15 септември с автобус на училище в Карлово

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

200 деца от бедстващите населени места в Карловско бяха извозени до техните училища тази сутрин с бусове на фирма „Автомагистрали“. 15 септември е по-различен тази година за тях и техните семейства заради нанесените щети по домовете им.

60 са децата, които учат в Карлово и са от наводнените села Богдан и Каравелово, предаде БНР. В село Слатина например по дома на семейство Павлови има сериозни щети и трябва да се ремонтира. Синът им Александър Павлов е първокласник.„За мен в момента няма радост от първия учебен ден“, споделя майка му Магдалена Павлова пред бТВ.


„Това е най-хубавият ден за децата, те трябва да го запомнят. Те трябва да са силни, детето трябва да учи и съм много щастлива, че ще бъде ученик. За детето трябваше да има бюро, когато идва при нас, да учи. Детето ще живее в Карлово, защото нямаме рейсове за пътуване“, допълни бабата на Александър – Таня Павлова.

Александър харесва математиката като учебен предмет. В класа му ще има и деца, с които е бил в детската градина, а очакванията му са покрай уроците да има много игри със съучениците му.

Мартин Балтов и Стилян Нанков учат в СУ „Васил Левски“, където тържествено бе открита новата учебна година.

„Има надежда, не е като да няма. Разчитаме на доброволците, защото иначе сами не бихме се оправили. Хората, които идват, са доста обнадеждени, доста помагат, за което се радвам. Добри хора, от цяла България! Някои от тях помагат с раници, с пари“.

Момчетата споделиха, че имат всичко благодарение на даренията. Те са получили обувки и дрехи.

„Мен ме нямаше и когато се върнах, всичките ми дрехи бяха по двора. Изпрахме тези, които ставаше нещо от тях“, споеделя единият ученик.

„Нашата къща е от най-пострадалите. Първо падна дуварът и после целият първи етаж беше пълен с вода и с тиня. Някои хора дойдоха да ги вземат с лодки и хеликоптери. Чувствам се тъжен, защото нямам дом в Каравелово, освен при баба ми“, разказа второто момче.

Директорът на СУ Васил Левски в Карлово Мариана Манчева награди със специални грамоти учениците от училището, участвали в разчистването на пострадалите села.

Започва кампания за подпомагане на децата от наводнените села в Карловско, които учат в Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Христо Смирненски“. Това съобщи за Радио Пловдив Стефан Филчев, който е директор на училището в Карлово. По думите му става дума за близо 60 деца. Помощта ще е в тетрадки, раници, учебни помагала.

„В дарителската сметка на училищното настоятелство, която открихме, вече има 10 000 лева. Част от тях също ще бъдат заделени, по волята на дарителите, за помощ за тези ученици. Чакаме и още средства, защото вече няколко училища в България прегърнаха идеята в помощ на училището“, обясни Филчев.

Той благодари и на приятели актьори и музиканти от София за подкрепата им за благотворителен концерт в помощ на училището. Решено е обаче, концертът, който се предвижда да се състои в Карлово, да е в подкрепа на всички пострадали от наводненията в Карловско.

По сградата на училището бяха нанесени щети от предното наводнени в района за близо 1 милион лева. 7 кабинета в сградата бяха наводнени. Това е наложило временно да бъдат приспособени други помещения, в които да учат децата.

Стефан Филчев обясни, че е особено важно изграждането на подпорна стена край канала, който заля сградата при наводнението преди близо месец.

Днес за откриването на учебната година в училището пристига служебният министър на образованието Сашо Пенов.

Новата учебна година започна за 717 хиляди ученици. От тях 57 хиляди са първокласници. След две години обучение в условията на пандемия, тази година надеждите на всички в образованието са за нормален учебен процес. Засега учебната година стартира присъствено навсякъде.

46 учебни заведения ще приемат ученици в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар