Промяната

200 млн. евро плащаме на посредници за газа (обзор)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всеки месец държавата губи тези средства и пак купува руски газ, казва Делян Добрев от ГЕРБ

 

Кабинетът „Петков“ купувал скъпо гориво от МЕТ и после го продавал евтино на същата фирма, от която идва директор на „Булгаргаз“

30% от икономиката няма да работи през зимата

Всеки месец държавата губи 200 млн. евро чрез сделки за закупуване на руски газ от посредници с 30 на сто надценка над сумата, на която го продава „Газпром“. Това обяви бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев и показа документи за три фирми, които купуват руски газ с рубли, а след това го препродават на „Булгаргаз“, но вече с 30 на сто надценка.

Двата танкера с втечнен американски газ въобще не са стигнали до България, а са били продадени още в Турция и Гърция, като със средствата е платено на посредници за руски газ, подчерта още Добрев. И заяви, че извън азерския газ всеки друг ползван в страната е руски, но се плаща значително по-скъпо. Като в същото време по договора с „Газпром“ страната ни е длъжна да плати на руската компания, дори и да не ползва договореното до края на годината синьо гориво. А сумите са непосилни за българската енергетика, допълни Добрев. Той разкри и друга „далавера“. Шефът на „Булгаргаз“, назначен от Петков и Василев, преди това е работил в основния посредник при продажба на руски газ МЕТ. Скандално е, че държавата е купила скъпо газ от МЕТ и след това го е продала евтино на същото дружество, което само с тези две фактури и без никакви разходи е спечелило 7 млн. лв.

Според Добрев при работещ съд Петков и Василев трябва да се притесняват как да избегнат влизането в затвора заради действията си в ущърб на държавата.

Дори и обещаните 7 танкера с втечнен газ да бъдат доставени и заедно с количествата азерски газ, недостигът за икономиката ни през зимата ще е една трета от необходимите количества или близо 1 милион мегавата, подчерта още Добрев.

Той посочи и, че прословутата диверсификация всъщност е била такава на средствата, плащани за руски газ, а не на доставките на гориво, тъй като част от държавните пари са отишли в посредници и офшорки вместо директно в „Газпром“.

Най-скъпо ни струва отоплението на дома 

Една трета от българите трудно си плащат сметките

Очакват трудности

Средно за ЕС 16 на сто от хората изпитват затруднения да плащат сметките си.

Близо една трета от българите – 27 на сто, декларират, че трудно плащат битовите си сметки. По този показател страната ни е изпреварена единствено от гърците, показва проучване на тристранната агенция на ЕС – Eurofound, която предоставя знания в помощ за разработване на по-добри социални политики и политики в областта на заетостта. В анкетата са взели участие над 200 хил. души, а проучването е проведено от пролетта на 2020 г. до пролетта на 2022 г.

Сънародниците ни са и сред най-големите песимисти на Стария континент относно задаващата се енергийна криза и влиянието й върху финансовото им състояние. 21% от хората, които лесно са си плащали сметките през март, все пак очакват трудности в следващите месеци. Изводите от проучването са, че все повече хора са застрашени от енергийна бедност.

Над половината гърците декларират, че са затруднени да плащат битовите си сметки. След българите се нареждат хърватите – 26,9%, италианците – 24,9%, румънците – 22,6%, както и финландците – 21,1%. В Дания и Швеция едва 7% от хората имат подобни проблеми.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар