200 000 остават без помощ от държавата, според министър Горанов „маргинали“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Гражданите, които са маргинали, и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани, едва ли можем да направим много за тях и трябва просто да спазват препоръките на Медицинския щаб“.

Това заяви вчера министърът на финансите Владислав Горанов в Министерски съвет, след като бяха обявени икономическите мерки на правителството заради кризата с коронавируса.

В хипотезите на държавата за подпомагане попадат всички държавни служители, физически лица, които са на трудов договор, безработните и социално слабите. Мерките стигат до там, а до „маргиналите“ не стигат.

Сега ще се опитаме да категоризираме „маргиналите“ според финансовия министър.

На първо място това са абсолютно всички, които са самонаети, работят за себе си и се самоосигуряват.

В графата попадат много адвокати, зъболекари, дори лекари, както и по-голямата част от хората на изкуството – художници, певци, занаятчии, преводачи, писатели, преводачи, частни учители, както и дейности като таксиметров шофьор, чистачи, детегледачки по домовете и т.н., обясни пред Коректно.бг икономистът, съпредседател на „Зелено движение“ и общински съветник от Демократична България Владислав Панев. По думите му, това хипотетично могат да са около 200 000 души.

Излиза, че „маргиналите“ са три групи. За първата група може по презумпция да се смята, че е изкарвала добри доходи (адвокати, зъболекари, лекари) и на този етап са финансово обезпечени, средно засегната е втората група – творците и интелигенцията, а третата група – хората, които са предлагали масови услуги, но не към работодател, и в този момент са обявили фалит.

Вероятно има много други примери, които в момента на спряла икономика – също попадат в графата „маргинали“. Това са хората, които нямат работа, но са ползвали според законния срок услугите на Бюрата по труда и в този момент нямат право да се запишат на нея, такива, които моментът ги е заварил в смяна на работа, но новият работодател не ги наема заради настъпилата икономическа криза.

„Маргинали“ дори могат да бъдат жени в майчинство, които работят към фирма, която сега е фалирала, тъй като в закона няма уреден текст за тази ситуация и те се водят в отпуск по майчинство към несъществуваща фирма и нямат право нито на здравни и социални права, нито им се полага обезщетение по майчинство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар