2016 г. – годината на залеза на „Ислямска държава“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сухопътни офанзиви срещу бастионите й, порой от въздушни удари по базите й, избити бойци – “халифатът” на групировката “Ислямска държава” понесе през 2016 г. най-тежките си удари, но си остава световна заплаха.

Джихадистите контролират сега само половината от територията, която бяха превзели през 2014 г. в Ирак и Сирия, като отчетоха най-тежките поражения тази година в битката с много противници и страни, обединили се в коалиция срещу тях, пише БТА.

“Близо 3 милиона души и над 44 000 кв. км територия бяха освободени от контрола на ИД през 2016 г.”, обяви в сряда американският генерал Стивън Таунсънд, който ръководи многонационалната антиджихадистка коалиция.

Ултрарадикалната сунитска групировка изгуби Фалуджа – града символ на Ирак, а също и Дабик, сирийски град със символично значение в сунитската митологията. В стратегически план ИД беше прокудена от Рамади, столицата на огромната западна иракска провинция Анбар и от Манбидж в Сирия. Двата града бяха от съществено значение за териториалната цялост на нейния “халифат”.

В началото на декември ИД трябваше да изостави Сирт – бастионът й в Либия. В тази страна групировката се надяваше да разшири влиянието си извън базата си в Близкия изток.

Сега приоритетът на ИД е защитата на Мосул – големият северен иракски град, в който нейният лидер Абу Бакр ал Багдади се самопровъзгласи за “халиф” през юни 2014 г.

Тази задача се очертава трудна заради щурма, подет през октомври от десетки хиляди иракски полицаи, военни и членове на милиции, подкрепяни от въздушните удари на многонационалната коалиция, оглавявана от САЩ.

Напредъкът на тези сили, изтощени от двете години и половина битки срещу джихадистите, е забавено от бомбите, от колите с експлозиви и от камикадзетата на ИД. Но дори и графикът на офанзивата да е неясен, то изходът от нея може без изненада да е от полза на иракските сили, които от два месеца напредват улица по улица във втория по големина град на Ирак, разделен на зони на действие от снайперистите в засада.

След като падне Мосул, ще остане само един голям град в ръцете на ИД – Ракка в Сирия. Битката за изгонване на джихадистите бе подета и там и може да бъде последната от този род за ИД, обяснява специалистът по джихадистки групировки Матьо Гидер.

“Загубата на Ракка ще означава край на плана за изграждане на държава на ИД и ще остави групировката без териториален символ, който да оправдае нейното име “Ислямска държава”,” казва експертът.

Въпреки внушителните запаси от оръжия, които заграби ИД и въпреки нейните издевателства, целящи да посеят терор, сега тя е обсадена. Според Пентагона най-малко 50 000 от бойците й са убити от 2014 г. досега, което е двойно повече от бройката, която приписваше многонационалната коалиция на ИД през 2014 г.

Въпреки постигнатите резултати координацията между различните антиислямистки сили, които понякога са съперници, си остава сложна и джихадистите показаха, по-специално в Мосул, че не са готови да се откажат така лесно от битката. Тяхната тактика на водене на война е обиграна, а техния запас от камикадзета изглежда неизчерпаем. Всичко това е голямо предимство дори срещу по-добре подготвени и оборудвани сили.

Сунитската екстремистка групировка владее също така изкуството на отвличане на вниманието, за да изтощи вражеските редици, но също и да демонстрира поне в медиите, че е запазила способността си да предприема нещо.

Неотдавна ИД доказа това, когато нейн отряд предприе зрелищна атака срещу петролния град Киркук, контролиран от кюрдски бойци в северната част на страната, или като превзе отново оазиса Палмира в централната част на Сирия, който вече бе под контрола на силите на режима на Башар Асад.

“2016 беше годината на залеза на ИД”, казва експертът Гидер. “Но групировката запазва огромно влияние, защото никакво политическо решение не се очертава на хоризонта, по-специално за сунитите в Ирак и Сирия”, допълва той.

Тогава тласната в нелегалността и върнала се към бунта чрез атаки с цел всяване на ужас, ИД може да стане заплаха – още по-трудна за побеждаване. Очакваното със страх завръщане на чуждите бойци е също голям повод за безпокойство в чужбина след атаките, за които пое отговорност или които бяха вдъхновени от ИД в САЩ, Франция и Белгия.

“Групировката подготвя терена, изпреварвайки пораженията, като представя загубите си на територии просто като временно отстъпление в Ирак и Сирия. Тя също така изтъква факта, че трябва по-скоро да владее умовете, отколкото територията, която да управлява”, се казва в неотдавнашен доклад на института Суфан груп.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар