21 атлети загинаха в супермаратон в Китай – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ултрамаратонът в Китай започна в облачно време и съдейки по снимките, публикувани в социалните мрежи, участниците са били облечени доста леко, с къси панталонки и тениски. Но около обяд, когато участниците в състезанието бяха на разстояние от 20-31 км, времето внезапно започна да се влошава: към рязък спад на температурата на въздуха се добавиха пориви на бурен вятър, градушка и леден дъжд. По това време бегачите са се намирали на височина от около 2000 метра над морското равнище, пише хонконгското издание на South China Morning Post. Според китайското издание на Global Times, изключително студеното време е причинило дискомфорт и хипотермия сред маратонците, в резултат на което някои са изчезнали безследно, напускайки трасето.

Състезанието е било прекъснато и веднага беше организирана мащабна операция, в която участваха над 700 спасители. Работите по издирване в неравния и сложен терен са продължили и след като се стъмни. Според агенция Xinhua температурите отново са спаднали през нощта и заедно с трудния терен и топографията, всичко това е затруднило изключително операциите по търсене и спасяване.

Свлачище поради суровото време също е затруднило усилията на спасителите, казаха местните власти. “Успяхме да евакуираме 151 участници в ултрамаратона на безопасно място. Но жертвите не можаха да бъдат избегнати: 21 души бяха намерени мъртви”, гласи съобщение в тях. Според китайските медии сред тях  е бил 31-годишният известен спортист Лиян Цзин, многократен победител в ултрамаратоните, който държи два национални рекорда.

Според китайската преса, позовавайки се на спасители, именно ниската температура се е превърнала в най-голямата заплаха за участниците в планинското състезание, тъй като те са били с тънки дрехи, а температурата в планините е била около нула градуса по Целзий. Един бегач от планински маратон каза пред местните новини на: “В един момент спрях да усещам собствените си пръсти (защото беше толкова студено). В същото време езикът ми също го чувствах замръзнал. ” Той каза, че е решил да се оттегли от състезанието: “Оттеглих се по средата на планината и влязох в дървената хижа по указание на спасителите. Вече имаше още около 10 бегачи, които се бяха спуснали по-рано, и чакахме в хижата около час. След това дойдоха около 50 бегачи и се приютиха в тази стая.

Властите на провинция Гансу създадоха специална комисия за разследване на трагичния инцидент. “Този инцидент е извънредна ситуация за обществена безопасност, причинена от внезапни промени във времето в даден район”, каза Ян Сючен, кмет на град Байин, близо до мястото на трагедията. Както отбелязва британският вестник The Guardian, през уикенда в повечето части на провинция Гансу е бил прогнозиран “значителен” спад на температурата; в същото време потребителите на китайските социални мрежи са възмутени, че служителите не са взели предвид лошото време. “Защо властите не прочетоха прогнозата за времето и не направиха оценка на риска? – пита един от коментаторите – Това е изцяло предизвикано от човека бедствие. Дори ако времето се промени неочаквано, къде бяха плановете за действие при извънредни ситуации?

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар