22% от тийнейджърите у нас пушат, в Европа – 10 на сто – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

10% от 16-годишните в Европа пушат цигари ежедневно. В България обаче този процент е по-висок – 22 на сто, като по-често пушат момичетата. Това сочат данните от проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БНР.

Поредното за Европа сравнително изследване показва тенденция към спад на употребата на цигари, съобщи Анина Чилева – водещ изследовател по проекта за България.

“Ако 41% от всички ученици са пушили поне веднъж в живота си в Европа, за България това са 9% повече – 50%. Ако 45% от българските момчета са пушили поне веднъж в живота си, то 54%  от българските момичета са го правили също така.

Експертът Александър Панайотов коментира, че за последните години се наблюдава спад и при употребата на наркотици и транквиланти от 16-годишните, както в Европа, така и в България.

“По отношение на всички наркотични вещества, включително и някакво наркотично вещество, употребено поне веднъж в живота, България е над средното за Европа, но не е толкова високо, колкото беше през 2015 година”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар