23-годишен мъж ще получи изкуствено сърце за втори път

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Следващата седмица предстои решаваща операция за 23-годишния Йордан Пенчев – младият мъж, който живее с изкуствено сърце близо две години и винаги носи със себе си чанта, в която е захранването му. Неговата най-голяма мечта е да получи ново сърце. Сега обаче той ще получи второ изкуствено сърце, което да обслужва дясната страна на сърцето.

„Йордан е добре за състоянието, в което е. Поддържаме го с опредлени лекарства, в стабилно състояние е и очаква имплантирането на второто изкуствено сърце, то идва от Германия. В понеделник ще бъде в болницата и в сряда или в петък ще го имплантираме“, разясни проф. Генчо Начев, чиито екип ще извърши интервенцията.

Това обаче е временно решение. Окончателното би било трансплантация на човешко сърце от донор, което обаче е трудно постижимо.

„В момента у нас чакащи са 38 души на възраст от 3 до 60 години“, каза още проф. Начев.

„Хората не можаха да разберат, че трябва да се ваксинират. Мерките бяха съобразени с желанието на много хора, до голяма степен бяха и популистки и като прибавим това, че есента поначало е период за вирусни инфекции, както зимата ни изненадва със снега, така и вирусът ни изненада с един много нисък процент на ваксинираните в България“, каза още проф. Генчо Начев, коментирайки ситуацията с COVID-19 у нас към настоящия момент.

Според него проведената информационна кампания е била „недостатъчна“, за да се разясни каква е ползата от ваксинирането.

„Не можаха да се избегнат конспиративните теории, че това са чипове, ще ни следят… Какъв е смисълът да ни следят, когато сме умрели?“, попита лекарят.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар