23 партии и 8 коалиции допуснати до изборите, жребият за номерата ще се тегли на 2 март – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жребият за номерата на партиите и коалициите ще се проведе на 2 март. Това съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

23 партии и 8 коалиции са регистрирани окончателно за изборите. Сред подалите документи имаме 6 отказа. Имахме партии, които бяха в неприключила проверка, от тях сме заличили 2 партии, а на една не са били коректни записите на подписката, уточни Цанева.

До 2 март Инициативните комитети трябва да предадат подписките си в РИК. Партиите и коалициите трябва да представят до 2 март в РИК кандидатските си листи, каза Цанева.

ЦИК взе решение и за избирателите, чиито лични документи са с изтекъл срок на валидност. Съобразихме се с промените, направени в закона за извънредната ситуация и съгласно тези промени лични документи, които изтичат в срока от 13 март 2020 до 31 януари 2021 се удължава с 6 месеца. Тоест това значи, че изтеклите документи от 13 март 2020 до днешна дата и към датата на изборите, ще бъдат валидни и ще могат хората с тези документи да гласуват. Приехме и решение за подвижните СИК за избирателите с трайни увреждания. Предстои да приемем отделно решение за подвижните СИК, които ще обслужват карантинираните избиратели. През изтеклата седмица нямаме подадени жалби, съобщи още Цанева.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар