23andMe към хакнатите потребители: Няма да се видим в съда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията за генетични анализи 23andMe призна, че е личните данни на 6,9 милиона потребители са били откраднати. ДНК-резултатите, личните имена, годината на раждане, роднинските връзки и адреси на потребителите вече се търгуват в тъмната мрежа, пише Gizmodo.

Оказва се, че година преди хакерската атака, компанията се е застраховала срещу подаването на колективен иск срещу нея.

Това е станало с актуализация на условията на услугата, която принуждава потребителите към обвързващ арбитраж, в случай на подобен инцидент.

Условията за ползването на 23andMe изрично забраняват колективен иск срещу компанията, освен ако всеки човек не се откаже от арбитража. Това означава, че всеки един от близо 7-те милиона пострадали трябва юридически да поиска отказ. На практика хората с откраднати биоданни няма да могат да принудят компанията да им изплати голямо обезщетение, а ще търсят компенсации индивидуално. Много е вероятно голяма част от потребителите дори да не потърсят обезщетение.

Вместо в съда, всеки недоволен клиент, чиято ДНК е била открадната, ще може да потърси правата си индивидуално пред арбитраж. Решението на арбитъра е окончателно, законно изпълнимо, и най-важното – не подлежи на обжалване в съда. По този начин 23andMe ще си спести милиони долари от обезщетения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар