2,4 млрд. лева от Фонда за справедлив преход ще отидат в Перник, Стара Загора и Кюстендил

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работим, за да получим средства по Плана за възстановяване още в края на тази година, но – преговорите с ЕС отнемат време. Ресурсът от плана е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. 

Това заяви служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов по БНР. Той припомни, че очакваните 12,9 млрд. лева са много малка част от държавния бюджет, а и ще бъдат за 6 години.

Около 6-7 млрд. лева частни инвестиции ще бъдат активирани по проектите. Грантовете са с т.нар. 50% интензитет, т.е. фирмите ще вземат 50% помощ от държавата, за да подпомогнат своите предприятия – да ги дигитализират, да ги направят по-модерни. Но останалите 50% те трябва да ги инвестират. Така имат собствен интерес, за да ги използват за нещо добро, обясни Пеканов.

По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. 2,4 млрд. лева ще отидат само във въглищните региони – Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде и ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация“, каза още Пеканов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар