24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изключително лоши и унизителни условия, пренаселеност, липса на грижа в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово, община Сухиндол, е установила проверка на омбудсмана.

Там са настанени 57 жени и мъже, при капацитет от 60. Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени. Установено е системно неглижиране на потребностите на настанените в дома лица.Един от примерите, които посочват от институцията на омбудсмана е на настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра.

Омбудсманът припомня, че през 2013 година вече е правена проверка и са отправени пепоръки, сега, през 2019 година, са отбелязани същите проблеми. Отговорни институции са МТСП и община Сухиндол.

Най-притеснително обаче, според обществения защитник, е фактът, че от началото на 2019 г. до момента на проверката има 24 смъртни случая в дома. „Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им“, посочва Ковачева.

Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в дома. Сезирани за случая са и кметът на общината Пламен Чернев, доставчик на социалната услуга, и Министерството на труда и социалната политика.

Проверката на експертите посочва: лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност, недостатъчна площ в стаите спрямо броя на настанените, както и липса на лично пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички лица. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена. В разговор с директора на дома той посочва, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня. Лицата, които се движат самостоятелно, излизат навън само с придружител.

Екипът на омбудсмана определя условията като „унизително отнасяне спрямо настанените, което е недопустимо“.

Самите условия са предпоставка за увреждане на физическото и психично здраве на настанените лица дори и само заради това, че няма възможност за постоянно наблюдение в стаите, тъй като мониторът е в кабинета на управителя. Над леглата е имало алармени звънци, повечето от които към момента не работят. Това намалява гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на персонала.

„Системно неглижиране на потребностите на настанените в дома лица нарушава чл. 16, ал. 1 на Конвенцията против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, заявява омбудсманът: „Всяка държава – страна по конвенцията, се задължава да предотвратява на териториите под нейна юрисдикция други прояви на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, които не влизат в определението за изтезание, съдържащо се в чл. 1, когато те са извършени от държавен служител или друго официално действащо лице или по негово подстрекателство, или с негово явно или мълчаливо съгласие. В частност задълженията, съдържащи се в чл. 10 , 11, 12 и 13, се прилагат, като терминът „изтезание“ се заменя с „други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание“, пише омбудсманът до главния прокурор.

Източник: News.BG

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.