25 години затвор за “Краля на криптото” Сам Банкман-Фрайд

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сам Банкман-Фрайд, низвергнатата суперзвезда на криптовалутите, бе осъден днес на 25 години затвор за едно от най-големите финансови престъпления в най-новата история, предадоха световните агенции. Това стана, след като съдията отбеляза, че той е лъжесвидетелствал няколко пъти, предаде БТА.

По време на изслушването в Нюйоркския съд 32-годишният мъж се извини, признавайки, че е “взел поредица от лоши решения”.

Той бе обявен за виновен по седемте повдигнати срещу него обвинения.

Измамата бе разкрита след колапса на основаната от него крипотоборса Еф Ти Екс (FTX), която бе една от най-популярните платформи в света за обмяна на цифрови валути.

Сам Банкман-Фрайд бе осъден през ноември за измама и конспирация – драматично сгромолясване от гребена на успеха, който включваше реклама на “Супербоул” и подкрепата на знаменитости като куотърбека Том Брейди, баскетболната звезда Стеф Къри и комика Лари Дейвид, припомня АП.

Американският окръжен съдия Люис А. Каплан обяви присъдата в същата съдебна зала в Манхатън, в която преди четири месеца Банкман-Фрайд свидетелства, че намерението му е било да извърши революция на нововъзникващия пазар на криптовалута с иновативни и алтруистични идеи, а не да краде.

Прокурорите заявиха, че действията на Банкман-Фрайд са стрували на клиентите, инвеститорите и заемодателите над 10 милиарда долара, като той е присвоил милиарди долари, за да подхранва стремежа си за влияние и господство в новата индустрия и е използвал незаконно пари от вложители в Еф Ти Екс, за да покрие разходите си, включващи купуването на луксозни имоти на Карибите, предполагаеми подкупи за високопоставени китайски служители и частни самолети.

Адвокатът на защитата Марк Мукаси заяви, че клиентът му е бил разбран погрешно.

“Сам не е безмилостен финансов сериен убиец, който всяка сутрин се събужда с намерението да наранява хората”, отбеляза Мукаси. “Сам Банкман Фрайд не взема решения със злоба в сърцето си. Той взема решения с математика в главата си”, добави защитата.

Банкман-Фрайд планира да обжалва присъдата и наказанието си.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар