28 фирми предложиха оферти за щадящите антигенни тестове за учениците

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

28 фирми подадоха оферти за участие в обществената поръчка на здравното министерство за щадящи антигенни тестове. Ниската цена и бързите срокове на доставка ще бъдат водещи за избора.

Офертите бяха отворени от специална комисия в Министерството на здравеопазването. Повечето от тях бяха предоставени с мостри и предложения от фирмите, заявили желание да предоставят своя продукт. Някои от тях бяха електронни и без мостри. Те включваха документи и мостри.В понеделник ще стане ясно кой е спечелил обществената поръчка, а до края на седмицата ще бъде пусната заявка за избрания препарат.


Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори, уточниха от МЗ. 


Снимка: БТА

Крайният срок за подаването на документите беше вчера, до 17.00 ч.

Поръчката е за 400 000 теста, като те трябва да се правят със слюнка. Всяка фирма може да предложи различно количество тестове, но условието е да може да ги предостави до 3 дни след спечелването на конкурса.

От МОН разглеждат вариантите бързите тестове да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни, заяви по-рано министърът на образованието проф. Николай Денков в интервю за bTV.


Снимка: БТА

Не се очаква децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено в училище по-рано от 8-и ноември. По-думите му има вероятност седмица по-късно в класните стаи да се върнат и учениците от прогимназиален етап.

 „От първи до четвърти клас ще влязат, когато учителите са безопасни и когато се тестват децата. В момента обсъждаме и двата варианта и варианта, при който тестовете се правят от родителите, но търсейки някакви гаранции, че тестът е достоверен. Обсъждаме и другия вариант с учителите, така че да се случват нещата в класната стая. В момента, в който проработи системата, видим, че работи с първи до четвърти клас, веднага ще пристъпим към следващата серия ученици, следващият етап“, каза министърът.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар