Лена Бориславова

288 654 000 лева! Ето това вече ще вкара Кирил Петков в затвора!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Булгаргаз” е на прага на фалит след няколко месеца управление на отиващото си правителство и решението му за спирането на директните доставки чрез “Газпром Експорт” и включването на посредници при доставките на газ, коментират експерти пред „Труд“.  Не е ясно колко дължи “Булгаргаз” ЕАД, защото шефът на НАП Румен Спецов отказа да даде тази информация дори на парламентарната комисия. Неофициално се коментират суми от порядъка на 100 млн. лв. само за ДДС просрочени задължения. И всичко това на фона на предприетите стъпки от френското правителство да одържави енергийния гигант EDF.

“Няколко са основните причини за почти техническия фалит на дружеството, но основната е прекъсването на руския газ и по-скоро купуването му през търговци-посредници, които нормално оскъпяват цената с 30-40 процента и високите борсови цени, на които дружеството търгува. Правителството използва “Булгаргаз” политически и резултатите са катастрофа”, коментираха от сектора. Енергийни експерти напомнят и за официалната корупция, при което една определена фирма – търговец на газ, е знаела предварително, че България ще се откаже от руския газ, купили са капацитет на Ревитуса, Гърция за обработка на втечнен газ и тук вече може да говорим за абсолютно нехайство на новото ръководство на дружеството да осигури само капацитети. По думите им държавното дружество е демонстрирало неспособност да намери газ, при положение, че това са могли да направят частни компании, които имат 10 пъти по-малко служители от “Булгаргаз”.

Както вече стана ясно, във Временната парламентарна комисия бяха получени данни за рязко влошаване на финансовото състояние на обществения доставчик “Булгаргаз”, считано от месец февруари 2022 г.

Влошеното финансово състояние на Булгаргаз поставя под реален риск възможността на дружеството да заплаща доставките на азерски газ и осигурява изискуемата банкова гаранция в голям размер. Очаквано, лошите финансови параметри поставят въпросителни по изпълнението на доставките по договорите с клиентите на “Булгаргаз” както и провеждане на бъдещи преговори за доставки на газ.

Специалисти предупредиха, че служебното правителство трябва светкавично да обърне внимание на финансовото състояние на дружеството, защото се коментират и лицензиите на “Булгаргаз” за търговия с природен газ в България и Гърция, които изискват поддържане на положителни финансови резултати и стабилност.

Осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени. Следва да се отбележи, че начинът по който са избрани търговците е непрозрачен, с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци на природен газ са получили покана за оферта. Констатира се значително оскъпяване на газа, което съществено увеличава тежестта на цените на природния газ за крайните клиенти в периода след спирането на доставките от “Газпром Експорт”.
Според данни, с които „Труд“ разполага към 31 декември 2021 г. заемите на Булгаргаз са били 2 603 000 лева, а към 31 март 2022 г. – 288 654 000 лева. В момента сумите са още по-критични, отбелязват неофициално от министерството на енергетиката.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар