3-годишният Андрей удари парламентарния звънец в Деня на Българската конституция (снимки)

3-годишният Андрей удари парламентарния звънец в Деня на Българската конституция (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На добър час и да си пожелаем българският парламентаризъм да върви все напред и нагоре и всеки да дава в тази насока, каквото може. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в приветствието си към първите посетители в пленарната зала в Деня на отворени врати на парламента. Инициативата е по повод 16 април – Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Вижте снимки >>

Президентът: Честваме волята на първите ни държавници - управлението да бъде ограничавано от справедливи закони

Сред първите гости на парламента бяха студенти от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Нов български университет – от специалности „Право“, „Българска филология“ и „Европеистика“, заедно със своите преподаватели, както и ученици от столичното 21 СОУ „Христо Ботев“.

На 16 април 1879 г. е приета Търновската конституция, с която са положени основите на българската парламентарна демокрация, посочи Никола Минчев. Той отбеляза, че това е празник за българския парламентаризъм и за всички юристи. Честит празник на всички юристи и бъдещи юристи в залата, а може би и бъдещи парламентаристи, пожела той.


Снимка: БТА

След това, заедно с тригодишния Андрей, председателят на Народното събрание удари парламентарния звънец. Никола Минчев се снима на трибуната и с гостите на парламента. Сред посетителите имаше и желаещи да седнат на стола на министър-председателя в пленарната зала.


Снимка: БТА

Оживи се, бих казала, българският парламентаризъм в последно време, по едно време беше малко позаспал, коментира пред журналисти проф. Екатерина Михайлова, заместник-председател на 40-ото Народното събрание, а сега преподавател в Нов български университет.


Снимка: БТА

Във връзка със събитията от последните дни, Михайлова пожела на мнозинството една по-добра синхронизираност и координираност на действията. На второ място, когато говорим за парламентаризъм, съществена съставка е т.нар. парламентарен контрол и търсенето на политическа отговорност, допълни тя.


Снимка: БТА

По повод Деня на Българската конституция в Народното събрание са представени оригиналите на Търновската и Сребърната конституции, които се съхраняват от Държавна агенция „Архиви“.


Снимка: БТА


Снимка: БТА

Гостите на парламента могат да видят и Архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим Първи, пазени в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. Денят на отворени врати продължава до 16:00 часа.


Снимка: БТА


Снимка: БТА


Снимка: БТА

По-рано днес държавният глава Румен Радев отбеляза, че днешната ни Конституция урежда стабилна институционална рамка на представителната демокрация, защитава равенството и основните права на гражданите. Не трябва да забравяме също, че Конституцията отразява и нашата решителност да отстояваме общочовешките ценности – свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и толерантност, подчерта президентът.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар