3 дни преди срещата: Какви са очакванията на Путин и Байдън

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три дни преди срещата между президентите на САЩ и Русия в Женева, Путин и Байдон заявиха какви са техните очаквания за подобряване на отношенията между двете страни.

Байдън се съгласи с Путин: Отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от години, но подчерта, че всичко зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така. Същевременно Байдън, който ще се срещне с Путин в Женева тази седмица, подчерта, че не търси конфликт, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде ТАСС.

“Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията”, каза Байдън на пресконференция след приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно – “може би в сферата на някои стратегически доктрини” или “по въпросите на климата”, каза той.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

“Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали”, посочи стопанинът на Белия дом.

Путин маркира сферите от взаимен интерес

След като руският президент Владимир Путин заяви вчера пред NBC News, че руско-американските отношения са в най-ниската си точка от години, днес той заяви в интервю за държавната телевизия “Россия-1”, че очаква предстоящата му среща с президента на САЩ Джо Байдън да помогне за постигане на диалог между двете страни и възстановяване на личните контакти.

В излъчени днес откъси от интервю за държавната телевизия, Путин констатира, че в навечерието на срещи на високо равнище двете страни обикновено намаляват “негативната реторика”, какъвто е случаят и сега. Той заявява, че очаква “създаването на реално функциониращи механизми” по въпросите от взаимен интерес, което по думите му е и цел на американската страна.

Сред въпросите от взаимен интерес той изброява стратегическата стабилност, регионалните конфликти, опазването на околната среда.

“Има за какво да говорим. Има общи теми. Ако след срещата създадем механизми за работа по всички тези направления, струва ми се, че това вече би било добре и бихме могли да кажем, че срещата не е била напразна”.

Казва също, че двете страни може да работят ефективно и в икономическата сфера и добавя, че има “взаимен интерес” към тази възможност.

Владимир Путин изразява надежда, че срещата му с Байдън няма да бъде напразна. Той очаква тя да създаде условия за дискусия по въпроси на сигурността, включително въоръженията, и казва, че Байдън е проявил “професионализъм” с решението САЩ да удължат действието на договора за намаляване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ).

Путин заявява, че е Русия е готова да предава на САЩ киберпрестъпници, но само ако и американската страна предава на Москва престъпници и двете страни постигнат споразумение по този въпрос.

“Въпросът с киберсигурността е един от най-важните днес, защото изключването на цели системи води до много тежки последици, а се оказва, че това е възможно”, казва руският президент.

Белият дом съобщи, че на срещата си с Путин на 16 юни Байдън ще постави въпроса за кибератаките с искане на откуп, идващи от Русия.

На 15 юни в Женева Владимир Путин и Джо Байдън ще се срещнат за първи път в качеството си на президенти на Русия и на Съединените щати. Двамата имаха среща в Москва през 2011 г. година, когато Байдън беше вицепрезидент, а Путин – министър-председател.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар