3 месеца след бустера мислете и за четвъртата игла

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 3 месеца трае относителното спокойствие на ваксинираните срещу ковид не с една, а с цели 3 дози, става ясно от проучване на Imperial College – Лондон, според което защитата пада драстично около 90-я ден след прилагането на бустерните игли и де факто превръща имунизацията в четиридозова, за да е ефикасна при наличието на Омикрон варианта. 

Таблица на изследователите от престижния вуз сочи, че ако при досегашния масов „щам“ Делта гардът след бустер се задържа над 70% дори за леко протичане на ковид и над 90% от хоспитализация и тежки усложнения, водещи до смърт, при Омикрон ситуацията е драматично по-различна. А именно:

При приложение на 2 дози – „Астра Зенека“, последвани от доза „Пфайзер“ защитата от лек ковид на ден 90 след втората игла при Омикрон е едва 8,6%. За тежко протичане е 37,3% без бустер, а за летален изход – 52,6%.

Какво се случва при приложение на 3 игли? 

При 2 дози „Пфайзер“, последвани от „Пфайзер“ защитата от леко заболяване на ден 30 е 48,4%, на ден 60 е 38,9%, а на ден 90 – 30,2%. Това според специалистите в моментът (около третия месец), в който възрастните лица, както и имунокомпрометираните или особено рисковите трябва да помислят за четвъртата доза.

Lupa.bg припомня на своите читатели, че в Западна Европа, например, трансплантирани пациенти отдавна са получили 3 пълни дози ваксина + четвърта (бустерна).

Из изводите на проучването, с което можете детайлно да се запознаете ТУК, учените отбелязват, че Омикрон е твърде вероятно да настъпи Делта в идните седмици и да се превърна в доминантен вариант на SARS-CoV-2.

Със сигурност обаче нивата на защита на ваксинираните по отношение на Т-клетъчния имунитет се очаква да останат значително по-високи, в сравнение с неваксинираните досега.

„Ако тежестта на Омикрон е дори 1/3 от тази на Делта варианта, очакваме пик на хоспитализациите и смъртните случаи, подобен на този от предишните вълни“, добавят още от Imperial College of London.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар