3 популярни мита, свързани със сънищата

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сънищата са неизменна част от живота на всеки човек. Докато тълкуването на сънищата е „нюансирано“ и много лично нещо, съществуват някои популярни митове, свързани със самото сънуване.

3 популярни мита, свързани със сънищата
 © iStock

Едва ли има някой човек, на когото не се е случвало да се събуди след особено странен и на пръв поглед необясним сън. Най-естествената реакция в подобна ситуация е да се опитаме да разберем какво може да означава сънят. Това обаче ни отвежда в завладяващото, но и неуловимо поле на тълкуването на сънищата.

Процесът на тълкуване на сънищата е труден, тъй като те никога не са еднозначни и най-вече, защото зависят до голяма степен от индивидуалността на всеки човек. Съществуват обаче някои популярни митове, свързани със сънищата, които със сигурност не са верни са нито един от нас:

Някои хора не сънуват

Всеки човек сънува. По-голямата част от сънуването се случва по време на REM фазата от съня, която е с продължителност около два часа всяка нощ. Ако някой ви събуди по време на REM фазата, има голям шанс да прекъсне вашия сън. Хората, които смятат, че не сънуват, всъщност не помнят сънищата си. При тях има проблем със спомените за сънуваното, а не със самото сънуване. Най-добрият начин да запомните съня си, е като се събудите естествено (без аларма) и си дадете време да се разсъните, без да правите нещо веднага, след като сте отворили очите си. Достатъчните часове сън всеки ден също са важни.

Ако ви е интересно, може да започнете да си водите дневник, свързан със сънищата. В него може да описвате всичко, което помните, като най-вече наблягате на това къде сте били, какво се е случило, с кого сте били и как сте се чувствали по време на съня.

Добави описание

Сънищата са безсмислени

Другият популярен мит, свързан със сънищата е, че те са безсмислени. Всъщност по време на REM фазата от съня мозъкът е по-активен, отколкото в будно състояние. По-конкретно сънищата ни помагат да се справяме с интензивни емоции – те „улавят“ повишените емоции от деня, като ги успокояват. Да вземем пример с един често срещан тревожен сън, в който не сте подготвени за изпит или пък дадено събитие. Дори конкретната ситуация да не е свързана с живота ви в момента, може би все пак изпитвате същата емоция в друг аспект – има нещо, за което вероятно не се чувствате достатъчно подготвени в настоящата ситуация.

Само специалист може да тълкува сънищата

Разбира се, тълкуването на сънищата е сложно нещо, но това не означава, че вие самите не може да добиете базисна основа в тълкуванията. Ако сънищата ви привличат, може да започнете да четете литература, свързана с тях. Освен това воденето на личен дневник със собствените ви сънища може да ви помогне да видите модели, които се повтарят. Не на последно място, може да обсъждате сънищата си с близък приятел, който да ви даде по-различна гледна точка. Понякога в съня се появяват части от нас, които ние потискаме и не осъзнаваме, че притежаваме.

Прочетете още:

Значението на най-разпространените символи в сънищата: Част първа

Значението на най-разпространените символи в сънищата: Част втора

Кои са сънищата, които никога не трябва да пренебрегвате

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар