30 000 ученици и учители на почивка с програмата Отново заедно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор и отдих на деца и преподаватели след пандемията подготвят съвместно министерствата на финансите, образованието и туризма. На брифинг в МФ беше обявено, че 30 000 ученици и учители ще имат възможност за почивка, която освен това ще е обвързана с културна програма, предаде бТВ.

Програмата се казва “Отново заедно”.

Какво представлява тя?

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.

Защо се организира?

„В продължение на 1 седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година. Тук не става дума само за отдих, един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти. Една от основните цели е създаване на среда за запълване на дефицитите на децата, включително и чрез културни програми“, обясни просветният министър Николай Денков.

„Ще бъдат подготвени туристически пакети – децата ще бъдат придвижени, застраховани, ще бъде поето цялото тяхно изхранване, много интересни програми с арт дейности, обучения в народни танци, посещения на музеи. Има един стратегически ефект върху възпитанието на нашите деца“, отбеляза на свой ред туристическият министър Стела Балтова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар