300-метровото национално знаме поведе старозагорци на шествие в чест на Трети март – Региони – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

300-метровото национално знаме поведе старозагорци на шествие в чест на Трети март

Община Стара Загора

 За поредна – десета година, в Стара Загора шествието в чест на Националния празник Трети март бе поведено от тристаметровия национален флаг. В похода на националния трибагреник се включиха почетна гвардейска част и стотици старозагорци.

  Началото на празничния и възпоменателен ден започна с молебен за България в катедралния  храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” отслужен от старозагорското свещеничество. 

  Венци и цветя на признателност пред саможертвата на загиналите за освобождението на България и Стара Загора бяха положени пред  паметниците на  “Защитниците на Стара Загора”, Мавзолея– костница “19 юлий 1877”,  на “Трета опълченска дружина и подп. Калитин”, на “Загиналите войни в Джуранлийския бой”,  на “Загиналите във войните старозагорци” и на “Старозагорското въстание”.

  В 10.30 ч.  с тържествен ритуал бе  издигнато Националното знаме на Република България на площада пред Общината.

 Паметното шествие  “За свободата…да развеем българското знаме” пое  с тристаметровия трибагреник към Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”. За поредна година в празничната процесия се включиха стотици жители и гости на града.

 Официалните лица, начело с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и правосъдния министър Атанас Славов и много граждани поднесоха венци и цветя в памет на героите загинали за освобождението ни  пред мемориала.

“Трети март е съкровена дата в нашите сърца”, каза по повод Националния празник пред старозагорци кметът Живко Тодоров.

Кметството и НЧ “Пробуда – 1928” с. Змейово отдадоха почит към Националния празник на България с възстановката  “Отзвук от Шипка”. В нея участваха самодейци от  НЧ “Развитие – 1878” с. Дълбоки – общ. Стара Загора, ученици от XI ОУ “Николай Лилиев” гр. Стара Загора, Българска федерация на любителите на историческо оръжие “Поп Минчо Кънчев” гр. Стара Загора и членове от Национално дружество “Традиция” от градовете: Стара Загора, Нова Загора и Сливен, съобщи радио Стара Загора.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар