3000 лв. глоба за четвърто прасе в задния двор… Бойко и членове на ГЕРБ по време на изборна обиколка, не се броят

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Малко след като земеделското министерство въведе строг лимит за броя на прасетата в „задния двор“ – не повече от три, държавата готви солени санкции за стопаните, които отглеждат повече животни.

Големи глоби ще има за всички малки и големи ферми, които нарушават правилата за отчетност, за профилактика, за предприемане на мерки при зараза и т.н.

Това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, публикувани за обществено обсъждане, пише Сега.

От 300 до 3000 лв. се предвижда да бъде глобата за стопанин, който отглежда животни в обект, нерегистриран по определения от закона ред. Това се отнася за домашните стопанства. За фермите санкцията ще е от 1000 до 4000 лв. Условията за регистрация са доста утежнени, макар самата тя да е безплатна.

Необходимо е да се представи нотариален акт или удостоверение за търпимост, които се издават от кметството на населеното място. Отпада задължението стопаните да подават лично заявления в областната агенция по безопасност на храните. Те ще могат да подават документи в кметството.

Отказ на стопани да унищожи болни животни, ако ветеринарните власти са разпоредили това, ще се наказва с до 1000 лв. при първо нарушение и до 3000 лв. при повторно. За фирмите санкциите започват от 3000 лв. до 5000 лв. при второ провинение.
Подобни мерки за унищожаване на евентуално заразени животни трябваше да се прилагат при възникналата това лято африканска чума по свинете. Оказа се обаче, че органите на Агенцията по храните не успяха да окажат добър контрол в някои населени места в страната. Сега се предлага „възможност БАБХ да възлага на други лица изпълнението на някои от мерките при ограничаване и ликвидиране на болестите по животните“, е записано в мотивите към закона.

Това е съмнителна промяна, тъй като се отваря „вратичка“ мерките при заболявания да не се прилагат от ветеринари. Според мотивите обаче това „ще повиши ефективността на прилагания официален контрол“.

Глоби грозят и ветеринарните лекари. В обектите от тип заден двор лекарите са задължени да диагностицират и лекуват болните животни, както и да извършват надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните. Ако ветеринарите не изпълняват задълженията си, те ще се санкционират от 400 до 2000 лв., а при повторно нарушение – до 4000 лв.

Така отглеждането на животни по селата в тип заден двор най-вероятно ще се превърне в сложна логистика за стопаните. В големите ферми тип лични стопанства или индустриални свинеферми изискванията също ще важат. Те обаче няма да са така сложни за изпълнение, имайки предвид, че и сега трябва да се спазват доста изисквания.

Наказанията няма да важат по време на избори, когато Бойко Борисов и хиляди гербери обикалят по селските дворове, да събират гласове…
Сега, 19 минути, с редакции

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар