34-хиляди годишни термитници все още са здрави и използваеми

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Могили, изградени от термити, които все още са обитаеми и се намират се в сух район на Южна Африка, са на повече от 30 000 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изследователите са на мнение, че това са най-старите известни активни термитни хълмове.

Определянето на времевия период на някои от могилите край река Бъфълс в платото Намакваленд е направено чрез радиовъглеродно датиране, което отчита 34 000 години.

Знаехме, че са стари, но нямахме представа колко много“, каза Мишел Франсис, старши преподавател в университета “Стеленбош” в Република Южна Африка, ръководил на проучването. Според нея термитните могили са съществували, докато саблезъбите тигри и вълнестите мамути са бродили по Земята, а големи части от Европа и Азия са били покрити с лед. Те предхождат някои от най-ранните пещерни рисунки, намиращи се на Стария континент.

Най-старите обитавани могили, изградени от термити, преди това проучване са открити в Бразилия и са на възраст около 4000 години. Те са видими от космоса, припомня Асошиейтед прес.

Според учените тези в Намакваленд са термитна версия на “жилищен комплекс” и доказателствата показват, че те са били постоянно обитавани.

Термитните могили са известен елемент от пейзажа на Намакаленд, но никой не подозира възрастта им, докато проби от тях не са занесени на експерти в Унгария за радиовъглеродно датиране. Някои от най-големите могили са с диаметър около 30 метра и се намират на дълбочина до 3 метра под земята.

Изследователите внимателно разкопаха части от могилите, за да вземат проби, а термитите преминаха в “авариен режим” и започнаха да запълват дупките“, каза Франсис. Екипът ги реконструира изцяло, за да предпази термитите от хищници.

Според Франсис проектът е нещо повече от увлекателен поглед към древните структури. Това също така дава възможност да се надникне в праисторическия климат. Проучването показва, че когато са се образували могилите в Намакаленд, времето е било много по-влажно.

Южните термити са специалисти в улавянето и съхраняването на въглерод, като събират клонки, дървесина и я връщат дълбоко в почвата. Това е от полза за компенсиране на изменението на климата чрез намаляване на количеството въглерод, изпускано в атмосферата. Този процес е полезен и за почвата. Върху термитните могили цъфтят масиви от диви цветя в регион, в който не вали много дъжд, допълва Асошиейтед прес.

Франсис призова за повече изследвания на термитните могили, предвид уроците, които те дават за изменението на климата, поддържането на екосистемите и може би дори за подобряване на селскостопанските практики.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар