35-годишен мъж загина под връх Руен в Осоговската планина

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

35-годишен мъж е починал под връх Руен в Осоговската планина, след като е бил открит от група туристи в безсъзнание, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Сигналът е подаден на тел. 112 вчера сутринта. В туристическата група, която е вървяла по маршрута към връх Руен, е имало лекар, който се е опитал да спаси младия мъж, но без резултат. Все още не е ясна причината за смъртта.

Планинските спасители са свалили тялото на починалия от планината. Очакват се резултатите от аутопсията. От ПСС съветват туристите да не предприемат преходи сами в планината, както и да съобразят метеорологичната обстановка към момента на тръгването.  

Предвид очакваните гръмотевични бури и градушки в страната през следващите няколко дни, ПСС при БЧК публикува и няколко съвета:

  • Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
  • Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани, и дръжте краката си събрани.
  • Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети – те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
  • Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
  • При градушка незабавно потърсете подслон. Големите ледени късове могат да Ви причинят травми и наранявания.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар