България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Има реален шанс България да влезе в Шенген още през декември тази година и всяко българско правителство трябва да работи за изпълнение на тази цел без значение от конюнктурата“. Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков в интервю за Mediapool. Според него моментът е изключително подходящ това да се случи.

„Чехия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, е една от поддръжниците за приемането на България в Шенген. Европейският парламент е приел серия от резолюции за приемането на България в Шенген. ЕК подкрепя влизането на България в Шенген. Какво повече очакваме да се случи?“, коментира Зарков.

Като плюс в полза на България той отчете и непрекъснатата комуникация между правителството и Европейската комисия за изпълнение на условията по Плана за възстановяване.

„Какво повече може да се иска? Кажете ми по-добър момент?“, коментира Зарков.

Още в началото на мандата на служебното правителство се случи убийството на двамата полицаи в Бургас, след като патрулният им автомобил буквално бе тараниран от автобус, пълен с нелегални имигранти. Този трагичен случай фокусира за пореден път вниманието върху корупцията в МВР и в частност в гранична полиция, защото автобусът бе успял да премине няколко полицейски поста преди да стигне до Бургас.

Според Крум Зарков този трагичен случай не намалява шансовете на България за Шенген.

„Този случай показва нагледно и по възможно най-жестокия начин какво се случва на външната граница на ЕС. Един от силните аргументи на България за Шенген е, че това неправомерно забавяне за приемането ни в Шенгенското пространство, прави така, че ние изразходваме сили и средства да охраняваме граници, които не бива да пазим. От което страда сигурността на границата, която трябва да бъде пазена“, каза той

Според него готовността на България за членство в Шенгенското пространство и корупцията са два различни въпроса. Членството на България се блокира с политически аргументи от няколко европейски държави, сред които Нидерландия, Дания и отчасти Германия. Техният аргумент е, че България трябва първо да покаже резултати от борбата с корупцията, каквито и досега няма.

„И двата въпроса са важни, но по отношение на Шенген нека сме ясни: Техническите критерии за приемане на България в Шенген са изпълнени. Справедливо е ЕС да има изисквания по Механизма за върховенството на закона, но така и ние имаме право да изискваме прилагането на шенгенското законодателство.

Ние трябваше да сме в Шенген преди 11 години. Това обаче не значи, че ние трябва да замитаме под килима другите въпроси. Те не са свързани с Шенген, а с начина, по който живеем и се развиваме, както и с други европейски теми – Плана за възстановяване, Механизма за върховенството на закона. Тези въпроси ни тежат на врата като воденичен камък“, каза Зарков.

В отговор на въпрос как можем да убедим нидерландците, че ако ни пуснат в Шенген, българските полицаи няма да пускат мигранти срещу „бакшиш“, Зарков отговаря:

„Херметически запечатана граница няма никъде в света. Нито в България, нито в Нидерландия, нито в някои от т.нар. скептични държави. Тези хора много добре го разбират“.

„Аз говорих с тях. И с Нидерландия, и с Дания, и с Франция. След като беше поставена тази задача (за членството в Шенген – б.р.) като приоритет на правителството беше свършено много. Има немалки знаци за пробив. Най-големият от тях е речта на Олаф Шолц в Прага“, каза той.

„Имаме какво да кажем. Законите, за които от толкова време сме се ангажирали, до голяма степен са готови. На врата на България в европейски план са увиснали няколко въпроса от години. Единият е корупцията по високите етажи на властта, статутът и правомощията на главния прокурор и политическата му роля, въпросът с корупцията в най-общ план.

Това са наши вътрешни въпроси, които ни очернят в Европа и не идват инвеститори заради тях. Неслучайно решаването на тези въпроси е условие за отпускане на парите за Плана за възстановяване“, коментира Зарков.

Той съобщи, че в началото на този месец българска делегация е била на посещение в Брюксел, където е поискано изпращане на нова доброволна мисия за проверка на българските граници.

„Беше създадена доста ефективна контактна група за Шенген между МВР, външно министерство и правосъдното министерство. Според мен България трябва да настоява за решаване на въпроса през месец декември, когато ще се се състои Европейският съвет. Не може да има реален аргумент „против“ членството“, каза правосъдният министър.

Пълното интервю с Крум Зарков ще бъде публикувано в сряда. В него той говори за необходимата реформа на статута на главния прокурор, антикорупционната комисия и рисковете пред съдебната власт.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар