38 души задържани за купуване на гласове за една седмица

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За близо седмица за купуване на гласове са задържани 38 човека. Това отчете директорът на националната полиция Станимир Станев пред медиите. В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите, от 3 ноември до днес са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола.

108 са образуваните досъдебни производства. Подобен е бил броят на делата и на изборите през юли.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров разказа за случай в региона на Шумен. Ловно стопанство с четири сгради е продадено за 155 000 лева без ДДС преди време. Малко под 155 000 била първоначалната цена, която била обявена на търг. Само със стъпка от 90 лева единствената фирма го печели. Според Тодоров тя била на поставено лице. Малко след като имотът е придобит и става частен са дадени над 700 000 лева за асфалтиране на път и изграждане на паркинг. Вдигнати са големи порти, които пък възпрепятства движението на хора между две села.

При директора на полицията в Шумен бил пратен посредник, който го заплашил, че ако не спре „да рови“ по случая, след изборите ще бъде освободен.

При друг случай, в друг регион на страната, е установен случай на фалшиви декларации от хора, които заявили, че искат да гласуват в мобилна секция. След проверка се оказало, че документите са фалшиви, а хората са заявили, че не са искали мобилна секция. Директорът на полицията в този регион също бил „предупреден“, че това ще има последици за него, каза Тодоров.

Спецоперации днес се провеждат в Бургаско, Сливен и Плевенско. Четирима задържани, три досъдебни производства и четири преписки са образувани в резултат на проведената днес специализирана полицейско операция против купуването на гласове в Бургаско, съобщават от полицията.

Операцията е била на територията на община Приморско ( Ново Паничарево и Ясна поляна), община Сунгурларе, община Айтос, община Царево, община Малко Търново и бургаските квартали с малцинствено население, сред които и Горно Езерово.

От началото на операцията са образувани общо 25 досъдебни производства, от които в Бургаска община – 10, Средец – 4, следвани от общини Несебър и Руен с по 2 досъдебни производства.

 Спецоперации срещу купуването на гласове днес се провеждат и в Плевенско и Сливенско. 

Припомняме, че шестима са задържани в плевенското село Буковлък като заподозрени в извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите. За това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Специализирана полицейска операция е започнала тази сутрин на територията на селото. В нея участват служители на различни структурни звена на ОДМВР – Плевен. До момента са проверени шест адреса, открити и иззети са списъци с имена на хора, уточниха от полицията.

Шестимата са задържани за срок от 24 часа, те са на възраст от 19 до 60 години.

Полицейските действия на територията на Плевенска област продължават.

Специализирана полицейска операция се провежда и в Сливен. Действията са предприети от служители на РУ-Сливен, колегите им от сектор „Противодействие на икономически престъпления“ и сектор „Специални технически действия“ в ОДМВР-Сливен.

На етапа екипите проверяват 5 обекта, сред които – частни имоти, магазини, заложни къщи. Инспекциите обхващат документи, тетрадки за продажба на вересия и нерегламентирана продажба на акцизни стоки. Задържан е обитател на къща по подозрение за престъпления с наркотици и купуване на гласове.

От началото на предприетата специализирана полицейска операция в страната, само на територията на ОДМВР-Сливен са образувани 7 досъдебни производства, вчера прокуратурата е повдигнала обвинение за купуване на гласове. Работи се активно по сигнали на граждани и придобита оперативна информация. Съставени са 411 протокол за предупреждение.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар