4-ма българи са заразени с коронавирус след почивка в Занзибар

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В предпоследния самолет от Занзибар са установени четирима българи с положителни за коронавирус бързи антигенни тестове. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази сутрин пред bTV.

Предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако излязат положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти.

Доц. Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

“Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на 3-4 ден, но е по-сигурно да стане след 6-7 ден”, категоричен е Кунчев.

Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Пробите на четиримата заразени от Танзания ще бъдат изследвани в Националния центъра за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) .

Междувременно директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев съобщи в ефира на “Здравей, България”, че пробите на четиримата заразени от Танзания, показват, че не са заразени с нигерийския щам. 

“Смятам, че мерките, които са въведени в момента – налаганата карантина за идващите от рискови места и места, където има много инфекции и се предполага, че би могло да има някои от новите варианти, ще бъдат достатъчни. Тези, които пристигат от тези страни, могат да се изследват, но пак ще си останат в карантина”, подчерта още проф. Кантарджиев.

Преди дни здравните власти у нас въведоха задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR тест за влизащите от Африка пътници, което предизвика недоволство от страна на Обединение “Бъдеще за туризма”.

Диана Хаджиева се е завърнала от о. Занзибар и споделя, че не се е изненадала, че трябва да е под карантина. Според нея обаче не е логично да се чака 10 дни за задължителния тест след прибиране от Африка.

“Аз съм ваксинирана и осъзнавам, че е възможно да съм приносител на коронавируса. Но според специалистите вирусът се развива на 3-4 ден и ми се иска да се промени изискването и да се прави изследване именно тогава, а не след 10 дни”, коментира Диана.

Нигерийският щам е най-опасен

Нигерийският вариант на коронавируса е силно заразен, като приблизително три пъти по-голяма е вероятността да се инфектираш, ако имаш ваксина и 10 пъти, ако вече си преболедувал, съобщи списание “Форбс”,. Причината е, че той съдържа мутация, наречена E484K, която може да помогне на вируса да избегне защитите на организма. Тя се съдържа и в някои от другите варианти на коронавируса.

“Ако за да се неутрализира даден вирус, трябват 10 частици антитела, то за нигерийската мутация на коронавирус, ще трябват 70-80 частици антитела. Ако хората ги нямат в това количество, вирусът ще има възможност да се разпространява в организма на хората и да разболява”, казва ръководителят на отдел “Вирусология” от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

Нигерийският вариант е успял да сготви такъв тип мутация, като обедини и по-голямата заразност, и да избяга от защитите, подчерта Николаева.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар