4 проверки доказват, че Ирина Бокова няма връзки с ДС, но Външно министерство не намери време да го обяви

България, Европа, Общество, ООН, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ирина БоковаЕкипът от МВнР, който работи за Ирина Бокова, е посочен по длъжностна характеристика. И Кристалина Георгиева да беше наш кандидат, все същите ченгета щяха да са около нея. Просто директорите там са такива

Ирина Бокова четири пъти е била проверявана за установяване на принадлежност към Държавна сигурност и резултатът е бил “неустановена принадлежност”.

За първи път името на българския кандидат за генерален секретар на ООН е било подадено в комисията за досиетата през март 2007 година, когато Бокова е била депутат.

Година по-късно, когато е вече зам.-министър на външните работа и и.д. министър в един ден – на 12 февруари 2008 г., са направени нови две проверки. Малко преди Бокова да замине като посланик на България в Париж – на 14 декември 2010 година, ѝ е направена четвърта проверка за наличието на досие.

Бокова няма досие и не е свързана с Държавна сигурност. Никой официално обаче в България не обявява този факт, което позволява на анонимни хейтъри да подхвърлят в сайтове и блогове обратното. Не е ясно защо до този момент София официално не е огласила този факт, за да спре спекулациите. Напротив, непрекъснато се подхвърлят недомлъвки, а някои открито твърдят, че около нея има само ченгета от ДС. Това, макар че изглежда умишлено, е реалното положение в Министерството на външните работи – там е пълно с хора от бившите служби.

Изборът на екип в българското външно министерство, който ще работи на финала на кампанията на ООН, също провокира заглавия от типа “Скандално! Седем от екипа на Бокова – агенти на ДС”, “Харакири – двама агенти на ДС ще правят кампанията на Бокова” и т.н. От българското външно министерство запазиха мълчание, но дискретно един глас подшушна в края на миналата седмица на журналистите, че Ирина Бокова сама си избрала екипа. Това се оказва неистина, разказаха дипломати от външното министерство, с които “24 часа” се консултира вчера.

В екипа на Бокова са попаднали всички директори на дирекции, които имат отношение към ООН. Ако Кристалина Георгиева бе посочена за кандидата на България, начело на нейния екип също щеше да се окаже Райко Райчев – генерален директор на дирекция “Глобални проблеми”. Осветяването му като агент Венелин го е заварило на поста постоянен представител, посланик в Ню Йорк.

Същото се отнася и за другите – в т. нар. екип на Бокова влизат хора по длъжностна характеристика. А длъжностите в Министерството на външните работи се заемат от такива лица. На самата Бокова реално не е дадена възможност да избере хора от България, с които да работи.

Парадоксално е, но постоянният представител на България в ООН Стефан Тафров открито бе против кандидатурата ѝ, а той лично ще трябва да лобира за нея сред страните. Мандатът му изтече, но София все още не е посочила кой ще наследи бившия външен министър.

Надяваме се той да е толкова добър професионалист, че да работи за нея въпреки личните си отношения. Казват, че Тафров обещал това на външния ни министър, въпреки че при загуба на български кандидат г-н Тафров също би имал шанс за висок пост в ООН.

Българският казан завря в месеците преди и след като правителството на Бойко Борисов посочи официално Ирина Бокова за наш кандидат за генерален секретар на ООН.

Казват, че съвсем малкият процент негативни публикации в европейски и американски издания бил с български корен – приличали си с поднасянето на точно определени факти.

Ирина Бокова е една от малкото българи, които изкачиха високата дипломатическа стълба до ООН сами, без партийна подкрепа. Преди дни царят разказа в интервю пред “24 часа” една удивителна история.

“Преди няколко месеца бях в Брюксел – да споделя в даден кръг, че би било полезно да се подкрепи г-жа Бокова. И ми направи впечатление – един мой бивш колега, който все още е във функцията си на премиер, ми каза: Слушай, ако вие, българите, не можете get your act together (да действате заедно – б. р.), няма как да ви помогнем. На мен ми стана криво и си викам: Дотам ли стигаме… не е самобичуване, но да търсим начин кой на кого да навреди. Или пък да си помислим, че ни се пада постът на генерален секретар на ООН. Именно поради всичко изброено, а да не забравим и многото езици, които тя владее, аз я подкрепям от първия момент”, разказа цар Симеон II.

Източник: 24 часа

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар