40 години от подвига на Христо Проданов – първият българин, покорил Еверест – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Христо Проданов

Отбелязваме 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Историята на този успех разказваме през спомените на племенницата на Христо Проданов.

На 20 април 1984 година Христо Проданов покорява най-високия връх Еверест по изключително трудния маршрут на Западния гребен, без кислородна маска. 40 години по-късно този подвиг не е повторен.

40 години след смъртта на Христо Проданов в ледената прегръдка на Еверест племенницата му Светлана Проданова-Каменова е убедена, че той никога не е имал намерение да се изкачи на всяка цена.

“Много сме си говорили за това – дали би рискувал живота си, за да изкачи даден връх, особено мечтата му Еверест. Изобщо никога не е споменавал, че е готов да се жертва за върха”, казва тя.

Светлана пази скъпи спомени от своя чичо, който често ги навестявал в дома им в Карлово. “Още от малка си спомням, че много обичаше да си играе с нас. В Карлово има един известен водопад “Сучурум”. Той обичаше да се хвърля от високите скали във водата”, разказва тя.

В деня на заминаването за Еверест нищо не предвещавало трагедията. “Най-яркият ми спомен беше събирането на най-близките му приятели и роднини в София вечерта преди заминаването. Той беше много весел, много щастлив”, казва тя.

На 20 април 1984 година цяла България тръпне – българин е на покрива на света по най-тежкия западен маршрут и без кислородна маска.

“Разбрах, че са съобщили, че той е изкачил върха. Това беше на 20-ти вечерта. Аз се обадих на моята по-голяма сестра, която също е алпинист – Марияна Масларова. Тя тогава ми каза “Много е хубаво това. Обаче съм много притеснена, тъй като часът е много късен и може да се случи най-лошото, тъй като няма време за слизане”, спомня си Светлана, предава bTV.

Христо проявва нечовешка издържливост и воля за живот. “Той е натискал комутатора на радиостанцията, на 21-ви вечерта е продължавал да натиска, той е давал признаци на живот”, разказва Светлана.

20 години по-късно под Еверест загива другата племенница на Христо – Марияна Масларова. Тя тръгва за Хималаите, вдъхновена от примера на чичо си.

“Предполага се, че тя е изкачила върха, тъй като е била видяна от руска експедиция само на 68 метра под върха. Не смятам, че е някакво родово проклятие. Аз се гордея, че произхождам от род, в който има такива силни личности”, казва Светлана.

Христо Проданов остава завинаги на 41. И днес неговото тяло и това на племенницата му са някъде под ледената прегръдка на Еверест.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар