40 кораба ще участват в транспортирането на един милион тона руско зърно до Турция

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

40 кораба ще участват в транспортирането на един милион тона руско зърно до Турция, пише в днешния си брой турският вестник „Сабах“, позоваващ се на свои източници, съобщи БТА.

В момента се уточнява графикът на плаванията на корабите, а зърното ще се товари в пристанищата Туапсе и Новоросийск.

На 31 август в Москва се състоя среща между министрите на външните работи на Русия и Турция – Сергей Лавров и Хакан Фидан, които обсъдиха зърнената сделка и параметрите за изпълнение на инициативата за доставка на 1 млн. тона руско зърно за Турция на по-ниска цена с финансовата подкрепа на Катар. Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха този въпрос по време на срещата между двамата държавни глави в Сочи на 4 септември.

В Турция зърното ще се доставя на частни мелнични комплекси. След като бъде преработено, то ще бъде транспортирано до Буркина Фасо, Еритрея, Мали, Сомалия, Зимбабве и Централноафриканската република. Тези африкански страни са приоритетни, тъй като не разполагат със собствени мощности за мелене на брашно. Планира се брашното от руско зърно да се изпраща също в и Чад, Либия, Джибути, Йемен и Етиопия.

Директорът на Турската федерация на производителите на брашно Халюк Тезджан посочи, че за Турция няма да е трудно да преработи един милион тона зърно от Руската федерация, тъй като капацитетът й го позволява.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар