46-ият парламент ще заседава отново в старата сграда

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

46-ият парламент ще заседава отново в старата сграда. За това се разбраха политическите сили на техническа среща преди първото заседание на 46-то Народно събрание. Само ГЕРБ са се обявили заседанията да се провеждат в новата сграда или бившия Партиен дом.

На днешната среща е обсъдено разпределението на местата в залата и процедурите по номиниране на председател и зам.-председатели на НС, но не са обсъждани конкретни имена, заявиха участниците в срещата.

Очаква се най-възрастният депутат, в случая Мика Зайкова, отново да открие първото заседание на 46-ото Народно събрание, депутатите под карантина заради Ковид-19 да положат клетва дистанционно.

“Засега политическите сили не са се разбрали кой ще бъде председател на новото НС. Всяка парламентарна група ще направи своето предложение за ръководство на парламента в залата”, обясни Татяна Дончева от “Изправи се! Мутри вън”.

Утре всяка от парламентарните групи ще проведе заседание и ще определи своите кандидатури за председател и зам.-председатели на Народното събрание.

Радостин Василев, който беше номиниран за министър на младежта и спорта в първия проектокабинет на “Има такъв народ”, заяви, че утре на заседание на парламентарната група ще бъде обсъдено дали Ива Митева ще бъде номинирана отново за председател на Народното събрание, а на въпрос кога ще се проведат консултациите по съставяне на правителство, отговори: “Скоро”.

Предходният парламет избра Митева за председател на НС без нито 1 глас против.

Александър Ненков от ГЕРБ допусна възможността партията му да не направи своя номинация за председател на парламента:

“Имаме много подготвени хора, но на този етап няма решение на парламентарната ни група. ГЕРБ предложи свой председател при предишния парламент, но той не беше подкрепен. Не виждам защо ГЕРБ в този момент трябва да предлага каквото и да било.”

От своя страна Георги Свиленски заяви, че е възможно парламентарната група на “БСП за България” да има номинация за председател:

“Нека да се проведат утре обсъжданията, но аз не не изключва възможността ние също да имаме предложение”.

А лидерът на “Изправи се! Мутри, вън!” Мая Манолова заяви, че групата й ще подкрепи евентуална кандидатура на Ива Митева за председател и ще номинира Татяна Дончева за зам.-председател.

След първото заседание и сформирането на парламентарните групи очакванията са да започнат разговори и за едно бъдещо правителство.

От “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън” изразиха готовност да обсъдят заедно с “Има такъв народ” възможностите за съставяне на правителство.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар