49 години от последната пилотирана мисия към Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 16 юли 1969 година излита „Аполо 11“, а малко по-късно Нийл Армстронг прави своята знаменита „малка стъпка“, с която човечеството на първ поглед влиза в нова епоха – тази на покоряването на други светове. В НАСА чертаят бляскаво бъдеще с пилотирани мисии до Марс и преминаване около Венера. Учените сериозно обмислят потенциала за изграждането на перманентна база на Луната. Само година по-късно САЩ вече не се нуждае от програмата за покоряване на други светове – Космическата надпревара със СССР е счетена за спечелена, а парите за мисиите до Луната – счетени за излишни. Така още през 1970 година е взето решението САЩ да прекратят мисиите „Аполо“.

Решено е част от създадените ракети „Сатурн 5“ все пак да извършат още няколко мисии до земния спътник, а останалите да се използват за изстрелването на космическата станция „Скайлаб“.

Така на 7 декември 1972 година полита последната пилотирана мисия към Луната. „Аполо 17“ е шестата подред мисия, която осъществява кацане на повърхността на земния спътник. На борда на „Аполо 17“ е и Харисън Шмит – първият геолог, посетил Луната. С него пътуват още Роналд Еванс и Юджийн Сърнън.

Вижте най-любопитните снимки на „Аполо 17“ >> >> >>

Изстрелването минава по план, като е извършено през вечерта. При достигане на лунната орбита Еванс остава в командния модул, а Шмит и Сърнън кацат на Луната.

Стартът на

Стартът на „Аполо 17“ преди 49 години

Снимка: NASA

„Аполо 17“ поставя силен акцент върху науката. Астронавтите провеждат множество нови експерименти, включително биологичен експеримент с пет мишки, носени в командния модул. 

Наред с това мисията чупи няколко рекорда. „Аполо 17“ извършва най-дългото кацане на Луната, осъществен е най-дългия престой на повърхността извън борда на кацналата сонда – общо 22 часа 4 минути), взето е най-голямото количество проби – 110,52 килограма и е прекарано най-дългото време в лунна орбита – 6 дни 4 часа.

Мисията става най-известна със снимката си на Земята, наречена Синьото топче (на английски: The Blue Marble). Тя е направена още на 7 декември, когато „Аполо 17“ се намира на 45 000 километра от повърхността на нашата планета.

Снимката е една от малкото, показващи планетата Земя напълно осветена, тъй като астронавтите са я направили, когато Слънцето е било зад тях. На астронавтите им изглеждала като детско топче за игра (откъдето произлиза името на снимката).

Последната

Последната „снимана с ръка“ снимка на цялата ни планета

Снимка: NASA

В последните 49 години за хората е било невъзможно да направят подобна снимка, обхващаща цялата ни планета в един кадър.

Това може да се промени само след 4 години. По план през 2025 година ще стартира мисията „Артемида“. НАСА планира да се завърне трайно на Луната. При първата пилотирана мисия до повърхността екипажът ще включва и първата жена, която ще стъпи на земния спътник.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар