5 години след решаващото ”За”, търговското споразумение за Brexit влезе в сила – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Търговската сделка, сключена в края на декември 2020 г., беше временно приложена от началото на тази година, за да се даде време на Европейския парламент да я ратифицира.

 

Британският парламент й даде зелена светлина още през декември. След като законодателите на ЕС гласуваха с огромно мнозинство в началото на тази седмица и Съветът на ЕС даде окончателното си одобрение, новите правила бяха официално публикувани в официалния вестник на Европейския съюз. Това беше последната стъпка, преди търговското споразумение да влезе в сила от днес – 1 май.

 

Договорът, включващ над 1000 страници, обхваща както търговските отношения, така и правилата на конкуренцията, риболовните споразумения и бъдещите условия за сътрудничество в областта на полицията и правосъдието, транспорта и енергетиката. Основната му цел е да бъдат предотвратени митата и търговията да протича по възможно най-свободен начин.

 

Откакто Лондон напусна единния пазар на ЕС в края на 2020 г., отношенията между Великобритания и Евросъюза са обтегнати от разногласия относно прилагането на споразуменията по Brexit и доставките на ваксини срещу коронавирус.

 

Припомняме, че до момента търговското споразумение между ЕС и Лондон се прилагаше временно до ратифицирането му от Европейския парламент, след като британските депутати го направиха в деня на подписването на 30 декември 2020 г. Лондон одобри молба на Брюксел ратифицирането от ЕС да се отложи до 30 април.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар