5 мита, в които трябва да спрете да вярвате още днес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И има много митове, които продължават да битуват в обществото и днес.

Независимо дали те са резултат от изопачени истини през вековете или слухове, приети сляпо като реалност, това са добре познатите „факти“, за които почти всички вярват, че са истина, но всъщност са измислица.

  1. Поглъщате по осем паяка годишно, докато спите.

Не е нужно да сте арахнофоб, за да бъдете подлудени от идеята, че несъзнателно поглъщате средно осем паяка в съня си всяка година. Но не се страхувайте повече, защото няма капка истина в този „факт“. Според Scientific American тези осемкраки насекоми не се опитват умишлено да влязат в контакт с хората и вибрациите, които идват от спящ човек, вероятно биха уплашили паяка. Така че, макар да е правдоподобно, че бихте могли да погълнете паяк в съня си, това е малко вероятно, нито има фактически доказателства, че са осем годишно.

  1. Великата китайска стена е единствената видима от космоса структура, създадена от човека.

Много хора знаят, че Великата китайска стена е единствената видима от космоса структура, създадена от човека, но това просто не е така. Според Snopes този фалшив факт най-вероятно се е появил като опит за изтъкване на големия мащаб на стената. От ниското пространство на 180 мили височина Великата стена не е единственият видим обект, нито е най-отличаващия се. Изображенията на НАСА доказват, че можете да видите „магистрали, летища, мостове, язовири и компоненти на космическия център Кенеди.“ И ако отидете по-далеч в космоса, стената може да бъде разпозната само по радарни изображения, а не с човешкото око или дори със снимка.

  1. Мария Антоанета казала „нека да ядат торти“, за да се присмива на бедните.

Мария Антоанета отдавна е отвратителен символ на кралския упадък, за да отговори на новината, че френските граждани не са имали хляб през 1789 г. и им е казала: „Нека ядат торти“. Но историците твърдят, че кралицата на Франция не е казвала такова нещо.

Както съобщава History  подобни истории са познати години преди края на 18 век, включително една за Испанската Мария Тереза, която се омъжила за крал Луи XIV през 1660 г. Тя била обвинена, че предполага, че французите ядат „la croûte de pâté“ ( кора от пай).

Плюс това, авторът на биографията на Мария Антоанета , лейди Антония Фрейзър, казва, че е малко вероятно цитатът да дойде от френската кралица, която не само била много благородна, но и изпитвала голямо състрадание към бедните. Например, в деня на коронацията на съпруга си, тя пише на майка си : „Виждайки хората, които се отнасят толкова добре с нас, въпреки собственото си нещастие, ние сме по-задължени от всякога да работим усилено за тяхното щастие“.

  1. Наполеон Бонапарт беше изключително нисък на ръст.

Наполеон Бонапарт често е изобразяван като агресивен човек с необикновено нисък ръст, откъдето идва и терминът „Наполеонов комплекс“ – използван за описване на мъже, които прекомерно компенсират своята липса на ръст с агресия. Въпреки това, Бонапарт е бил най-вероятно среден на ръст, казва Историята. Историците предполагат, че митът, че той е бил нисък, се извлича от поредица от карикатури на генерала от британския карикатурист Джеймс Гилрай в началото на 1800-те.

  1. Стотинка, паднала от върха на Емпайър Стейт Билдинг, може да убие някого.

Всички сме чували това преди, но това е просто още един мит, който трябва да добавите към списъка си с фалшиви факти. Според Scientific American, една стотинка е твърде малка и плоска, за да набере достатъчно естествен импулс и да нанесе фатален удар. В най-добрия случай, ако ви удари, може да се почувствате като почукване по челото „, но дори не много силно“, казва Луис Блумфийлд, физик от Университета на Вирджиния.

Източник: poznanieto.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар